Залізна хватка: російський керівник світових шахів будь-що намагається втримати посаду

29.03.2017
В останні кілька років Росія опинилася під шаленим тиском міжнародної спільноти, котра просто не могла спокійно пройти повз кричущі факти допінгового шахрайства, виявленого в російському спорті.
 
Після відповідних розслідувань до її спортсменів та профільних федерацій застосували серйозні санкції, які найвідчутніше вдарили по представниках легкої атлетики.
 
Обмежувальні заходи, під які потрапив президент Міжнародної федерації шахів Кірсан Ілюмжинов, не мали стосунку до допінгової справи, яка підірвала авторитет російських спортсменів.
 
Власне до санаційного списку США російський очільник світових шахів потрапив, згідно з трактуванням Держдепу, за те, що підтримував режим сирійського президента Башара Асада.
 
Хоча сам Ілюмжинов відповідав: «Просто грав у шахи з опальним лідером».
 
У підсумку «випав» Ілюмжинов із повноцінного шахового життя. Приміром, головна шахова подія минулого року — матч за титул чемпіона світу між Магнусом Карлсеном та Сергієм Карякіним у Нью-Йорку — пройшла без очільника ФІДЕ.
 
Зробив, було, Ілюмжинов хід у відповідь — організував жіночий чемпіонат світу в Ірані, що, як відомо, не є дуже привабливою країною для жінок. Але згодом знову наштовхнувся на протидію. 
 
Обов’язкові головні убори, інші суворі обмеження не дозволили значній кількості жінок-гросмейстерів, котрі в знак протесту проти утисків їхніх прав демонстративно відмовилися їхати на «мундіаль», позмагатися за шахову корону.
 
Нагадаємо, що серед тих, хто вчинив демарш, була й екс-чемпіонка світу, львів’янка Марія Музичук.
 
Водночас її старша сестра Ганна виборола на цьому ЧС титул віце-чемпіонки світу...
 
Загалом, для тих, хто погодився на не надто комфортні для себе умови й підписав контракт на участь у цих змаганнях, організатори іранського ЧС пообіцяли непогані призові.
 
Так, для шахісток, які завершили змагання в першому колі, передбачалося близько чотирьох тисяч доларів США.
 
А пару фіналісток, залежно від підсумкового результату, очікували 30 та 60 тисяч відповідно. Утім жодна з учасниць турніру свої гроші досі не отримала.
 
Помічник президента ФІДЕ Берік Балгабаєв пояснив: «Проблеми з надходженням грошей від організаторів іранського ЧС-2017 обумовлені санкціями (вочевидь тими, що накладені урядом США на Іран)».
 
Усі ці «проколи» ФІДЕ не могли залишитися непоміченими опонентами Ілюмжинова. Як результат, на президентську раду ФІДЕ, що нещодавно проходила в Афінах, американська та англійська шахові федерації надіслали офіційні листи з вимогою відставки Ілюмжинова.
 
За час свого 22-річного перебування на посту президента ФІДЕ Ілюмжинову не раз — при цьому завжди успішно — доводилося відбивати атаки конкурентів. Але не виключено, що цього разу шальки терезів похитнуться в інший бік.
 
Після афінської наради на офіційному сайті Міжнародної федерації шахів з’явилася заява про добровільну відставку Ілюмжинова з поста очільника організації, що справила неймовірно потужний ефект на весь шаховий світ.
 
«Я член президентської ради ФІДЕ. Для мене інформація на сайті ФІДЕ — це офіційна інформація. У мене немає приводу не вірити їй», — заявив глава Європейського шахового союзу Зураб Азмайпарашвілі.
 
Хоча сам Ілюмжинов і спростував цю заяву, заявивши, що все це підступи недоброзичливців, а він не збирається йти з посади до наступних виборів, що мають відбутися у вересні 2018 року.
 
Загалом не погоджується він і з проведенням позачергового Конгресу ФІДЕ, який члени Міжнародної федерації хочуть провести 10 квітня.
 
Однак, аби глибше зрозуміти ситуацію, що склалася в ФІДЕ, потрібно знати, що всі свої заяви заперечувального змісту Кірсан Ілюмжинов зробив не в штаб-квартирі ФІДЕ, а з офісу Російської шахової федерації.
 
«Секретаріат ФІДЕ відключив телефони, а Макропулос не взяв слухавку», — бідкався очільник світових шахів, намагаючись пояснити причини незрозумілого демаршу його оточення, результатом якого стала заява про його відставку.
 
До слова, Георгіос Макропулос — віце-президент Міжнародної шахової федерації, котрого РШФ називає «правою рукою» Ілюмжинова, «сірим кардиналом» ФІДЕ, котрий приймає політичні та кадрові рішення за відсутності голови.
 
Подейкують, що саме цей впливовий у шаховому світі грек рішуче допомагав колишньому президенту Калмикії та доброму товаришу президента РФ Володимира Путіна перемагати на виборах президента ФІДЕ своїх конкурентів: Бессела Кока, Анатолія Карпова та Гаррі Каспарова. 
 
Наразі достеменно не відомо, хто саме став автором «відставної заяви», але, як каже Ілюмжинов, «охочих його відставки доволі багато».
 
Хоча насправді не так уже й важливо, хто саме дав команду «достроково знімати з посади» Ілюмжинова.
 
Зрештою, не виключено, що на засіданні президентської ради організації в Афінах Ілюмжинов таки говорив, що залишає пост президента ФІДЕ.
 
За його ж словами, опублікованими на сайті chess-news.ru, дане питання «обговорювалося», але «на емоціях, і вже після закриття засідання».
 
Цілком імовірно, що Ілюмжинов і готувався піти у відставку, але коли повернувся з Афін до Москви, його риторика змінилася.
 
У вівторок на прес-конференції в РШФ він так і заявив, що до завершення своїх повноважень нікуди йти не планує. 
 
Утім протилежним може стати слово конгресменів, котрі, якщо вже намірилися, то точно зберуться на початку квітня.
 
До слова, подібного роду процедури відсторонення президентів-довгожителів уже відбулися в ФІФА та УЄФА, керівники яких також не надто хотіли залишати свої насиджені місця.