Вітаміни на посту: топ рецептів нескоромної і корисної їжи на кожен день

29.03.2017
Вітаміни на посту: топ рецептів нескоромної і корисної їжи на кожен день

Весняні салати — завжди корисно.

Як казав великий Гіппократ, ваша їжа має бути вашими ліками, а вашими ліками має бути їжа. Геніально, чи не так?

Варто тільки захотіти, і саме їжа допоможе досягти стрункості, запобігти надокучливим хворобам, освіжити погляд і шкіру обличчя.

Отож основне питання полягає лише в бажанні. 

Навесні бажання має з’явитися автоматично. До того ж триває піст, то тут, то там відчуваються «підступи» авітамінозу, тому треба посилено налягати саме на продукти з найбільшим вмістом вітамінів.

І, якщо чесно, незрозуміло, в чому може бути перепона, якщо буряки ще досі соковиті та солодкі, морква аж проситься до столу, капусти різних видів, кольорів і відтінків також удосталь, гарбузів — добре, що дівчата все-таки були поблажливі й не всі пороздавали хлопцям на заручинах, — також достатньо у базарних рядах. Є селера, пастернак, редька, картопля.

А квасоля, горох, нут, крупи? Там же корисних мікроелементів — аж кишить! Ще у багатьох залишилися заморожені овочі-ягоди, а ще — квашені, солені, словом, є що готувати. 

Уже пішла перша весняна зелень: цибуля, кріп і петрушка, черемша (немало вже тих, хто спеціально насіяв її; а рвати у лісі занесену до Червоної книги рослину не слід), і кульбаби листячко вже можна назбирати. 

Салатова весна!

Стільки вітамінів і заряду бадьорості, як у салатах, ще треба пошукати. Серед тисяч рецептів знаходьте свої і оздоровлюйтеся на здоров’я! Бо цей вид страв ділиться на смачні й дуже смачні. Для кожного цей поділ — дуже суб’єктивний. Приміром, для мене дуже смачний, принаймні наразі, — це бурячковий з апельсином та оливками. З печених буряків і смачної заправки, він подобається всім моїм домочадцям і не тільки їм, гості також не раз просили рецептик. 
 
Отже, треба буде 3 буряки, апельсин, 2 столові ложки оливкової олії, 100 г оливок без кісточок, столова ложка бальзамічного оцту, 3 зубчики часнику, сіль, мелений перець, базилік до смаку.
Буряки разом із часником покласти у фольгу, щільно замотати і запекти в духовці при 200 градусах 50-60 хвилин, охолодити. Часник почавити. Буряки порізати соломкою. Апельсин почистити, розділити на часточки, очистити від плівок, порізати.
 
Приготувати заправку: змішати оливкову олію, оцет, часникове пюре, сіль, перець. Додати порізані навпіл оливки, шматочки апельсина, буряк, перемішати, накрити кришкою і поставити в холодне місце маринуватися на 2-3 години. Подавати з листочками базиліку (якщо не знайшли свіжого, злегка притрусіть сухим). 
 
Бачила, вже продається рукола, і знаю багатьох прихильників цієї «гірчичної» рослинки.Тож салат із руколи — для них.
 
Треба 2 буряки, пучок руколи, сік із половинки лимона, половина склянки волоських горіхів, оливкова або соняшникова олія, сіль — за смаком.
 
Буряки зварити, почистити й натерти на грубій тертці або нарізати невеликими кубиками. Волоські горіхи подрібнити.
 
Листя руколи помити, злегка просушити, порізати або порвати руками, але не дуже дрібно. Додати до буряків.
 
Витиснути сік половинки лимона, посолити, додати олію, перемішати.
 
Ще треба буде навесні приготувати вітамінний весняний олів’є. Не переживайте, цей салат пісний і малокалорійний.
 
Але смаком він не поступається іншим видам олів’є, маєте змогу переконатися.
 
Інгредієнти: 5-6 картоплин, 2-3 морквини, невелика селера, корінь петрушки, банка консервованої кукурудзи або горошку, 4-5 квашених огірків, 2-3 яблука, цибулина, сіль, перець, гірчиця, оливкова або соняшникова олія (можна заправити олією чи пісним майонезом). 
 
Зварені овочі почистити й нарізати невеликими кубиками. Яблука, цибулю й квашені огірки також нарізати кубиками.
 
До овочів додати кукурудзу або горошок (можна одне й друге), огірки, яблука, цибулю й вимішати. Посолити, поперчити. Додати ложечку-дві гірчиці й олію, ще раз перемішати.
 
Про моркву навесні забувати просто непристойно — вона стільки може зробити корисного для здоров’я! Добрий морквяний салатик із додаванням редьки. 
 
Отож знадобиться: по 300 г моркви і редьки, 3 столові ложки оливкової олії, столова ложка лимонного соку, зубчик часнику, сіль і спеції за смаком (добре підходить приправа для моркви по-корейськи). 
Моркву та редьку натріть на терці для моркви по-корейськи, перемішайте.
 
Приготуйте заправку з оливкової олії, лимонного соку, приправи та часнику. Часник, якщо не любите, можна і не додавати. Заправте салат, добре змішайте і, якщо потрібно, досоліть. 
 
Для любителів морепродуктів — салат із морепродуктів, селери й оливок.
 
Знадобиться: 100 г креветок і кальмарів, 2 стебла селери, 2 помідори, 50 г оливок, зелень петрушки, сіль, чорний мелений перець — за смаком.
 
Креветки й кальмари зварити в підсоленій воді, почистити й нарізати.
 
Зелені стебла селери помити й нарізати. Помідори нарізати на великі шматки. Оливки без кісточок порізати на половинки.
 
З’єднати всі інгредієнти, заправити натуральним йогуртом без добавок (або пісним майонезом).
 
Сіль і перець — за смаком. Прикрасити зеленню петрушки.

Перші морквяні

За салатами мало не забули про супи. А вони, до речі, не менш смачні й корисні. Приміром, ось цей — лимонно-морквяний. 
 
Треба взяти дві морквини, 200 г квасолі, цибулину, 300 г капусти, 2 стебла селери, стебло цибулі-порею, півлимона, 4 столові ложки олії, гілочку м’яти, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком, 1 л води.
 
Квасолю замочити на ніч, зранку промити і відварити. У квасолевий бульйон класти подрібнені овочі: цибулю, цибулю-порей, селеру та моркву.
 
Варити 20 хвилин,  додати нашатковану капусту і варити, помішуючи, ще 5-7 хвилин. Наприкінці покласти м’яту, посолити, поперчити і додати олію.
 
За бажанням квасолевий суп можна варити без олії.
 
Перед подачею окремо в кожну тарілку покласти тонку часточку лимона. Духм’яний суп готовий!
 
Щось ми давно не згадували про розсольники! А це неправильно — пікантний пісний супчик із надзвичайним ароматом — зовсім не зайвий, коли весна ще досить-таки прохолодна. 
Нам буде потрібно: 4 картоплини, цибулина, морквина, корінь петрушки, 100 г сушених грибів, 2 столові ложки олії, 4 солоні огірки, пучок зелені, сіль і спеції за смаком. 
 
Сушені гриби залити окропом приблизно на 3 години, після чого старанно помити їх, щоб не залишилося піску, а настій процідити.
 
Долити у настій води до об’єму 2 л і варити в ньому гриби приблизно годину.
 
Цибулю подрібнити, моркву і корінь петрушки потерти на крупній тертці. Картоплю нарізати невеликими кубиками.
 
Солоні огірки очистити від шкірки і нарізати соломкою. Подрібнити зелень. Спасерувати цибулю на олії, потім додати корінь петрушки, моркву і тушкувати, помішуючи, 10 хвилин.
 
Вийняти з відвару гриби і додати туди картоплю.
 
Гриби порізати,  додати на сковороду до овочів і тушкувати 10 хвилин. Перекласти тушковані овочі в суп і варити 5-7 хвилин.
 
Додати в розсольник огірки, зелень, сіль і при необхідності огірковий розсіл, варити ще 3-5 хвилин. 

Для гостей

У піст також можуть завітати гості, які дотримуються посту. Печериці з горіхами — саме те, що виручить у такій ситуації.
 
Інгредієнти: 10-12 великих печериць, цибулина, 0,5 склянки волоських горіхів, сіль, перець, майонез (пісний) за смаком, олія (соняшникова чи оливкова) для смаження.
 
  Печериці помити, відрізати ніжки і дрібно їх посікти. Цибулю дрібно порізати і підсмажити на пательні в невеликій кількості олії.
 
Додати дрібно посічені ніжки печериць і смажити до готовності. Горіхи посікти ножем або змолоти у блендері. Змішати підсмажені ніжки печериць та цибулю з горіхами.
 
Нафарширувати цією сумішшю шапочки грибів. Викласти гриби на змащене олією деко, на кожну шапочку покласти по 0,5 чайної ложки пісного майонезу і запікати 15-20 хвилин до золотистого кольору.
 
Подавати фаршировані печериці теплими або холодними, посипавши дрібно посіченою свіжою зеленню. От і все — просто, швидко і смачно!
 
Пісна запіканка з картоплі й заморожених овочів —також цілком «гостьова» страва.
 
Треба: 1,5 кг картоплі, 500 г суміші заморожених овочів, 300 г печериць, по морквині та цибулині, 2-3 зубчики часнику, зелень петрушки й кропу, сіль, перець за смаком, олія.
 
Зварити картоплю, можна додати трохи тертої моркви, щоб картопля набула апетитного золотистого кольору.
 
Злити половину води, в якій варилася картопля.
 
Зробити доволі густе пюре, можна додати трохи борошна.
 
У пательні на олії спочатку обсмажити дрібно порізану цибулю і терту моркву, додати гриби, овочі, подрібнений часник — усе швиденько підсмажити, щоб овочі не дуже зм’якли.
 
Форму для запікання змастити олією, викласти половину пюре. Далі — гриби з овочами. Потім — решту картоплі. Ложкою зробити хвилі.
 
Запікати в духовці 15-20 хв. на середньому вогні до рум’яної скоринки.
 
Свіжа подрібнена зелень зробить вашу кулінарну картинку ще привабливішою!

Для чоловіків

Вичитала в одному кулінарному блозі — ще не готувала, але хочу спробувати — рецепт із акцентом «Дуже корисний для чоловіків!» — про овочевий паштет із селерою і хроном. Думаю, жінкам він також має сподобатися, а інгредієнти в ньому свідчать про те, що він не менш корисний і для прекрасної половини. 
 
Потрібно взяти корінь селери, морквину, тертий корінь хрону (столова ложка), цибулину, 100 г пісного майонезу, сіль, цукор і перець — за смаком. 
 
Селеру, моркву і хрін у сирому вигляді натерти на дрібній тертці, додати дрібно нарізану цибулю, перець, цукор, сіль, змішати з майонезом і протушкувати 5 хвилин. Подавати холодним.
 
Чоловіки дуже полюбляють тріпанці — знаю точно.
 
Інгредієнти для них: 1,5 кг сирої картоплі, 5 цибулин, 400 г борошна, 100 г манної крупи, олія, сіль. А ще —  капуста, свіжа чи квашена.
 
Картоплю і дві цибулини чистимо і натираємо на дрібній тертці. Додаємо до маси борошно і манну крупу, солимо і вимішуємо.
 
Отриману масу викладаємо на дошку (2 столові ложки) завтовшки 1 см і тупим боком ножа робимо дрібні смужки та «скидаємо» з дошки у посолений до смаку окріп. 
 
Тріпанці варимо у великому і високому баняку, який наповнюємо на три чверті. Кидаємо тріпанці до окропу, легко помішуємо дерев’яною ложкою, даємо закипіти і варимо на слабкому вогні до готовності. 
 
Зварені тріпанці друшляком виймаємо з каструлі, споліскуємо теплою водою і поливаємо підсмаженою на олії цибулею.
 
Окремо підсмажити на олії пошатковану свіжу (чи вимочену квашену) капусту і додати  до тріпанців, вимішати (можна без капусти — з підсмаженою на олії цибулею чи, коли нема посту, — зі сметаною, із зеленню, спеціями).
 
Найбільше вони смакують ще гарячими. 
 
Міцного здоров’я і смачного!