В анексованому Криму кинули до карцеру кримського татарина за листа дружині рідною мовою — адвокат

29.03.2017
За словами адвоката Еміля Курбедінова, правозахисникам доводиться збирати багато документів, щоб відстояти для своїх підзахисних право на справедливий суд.
 
Однак судочинство відверто зволікає з розглядом апеляційних скарг п’ятьох фігурантів справи на продовження терміну арешту. 
 
— Мого підзахисного Теймура Абдуллаєва кинули до карцеру тільки за те, що він написав дружині листа кримськотатарською мовою, — обурюється адвокат Еміль Курбедінов. — Заборона на можливість спілкуватися рідною мовою — це відвертий виклик усій світовій спільноті!
 
Солідарний із думкою адвоката й координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров, який упевнений, що права кримських політв’язнів нахабним чином зневажають.
 
— Я закликаю всіх кримських політв’язнів писати свої листи винятково рідною для них мовою, — заявив Абдурешит Джеппаров. — Ми повинні відстояти право людей спілкуватися зі своїми сім’ями рідною мовою.
 
Правозахисник упевнений, що випадок із Теймуром Абдуллаєвим яскраво продемонстрував, як окупаційна влада Криму порушує власні закони та Конституцію.
 
Згідно з її нормами, у Криму офіційно державними визнано всі три мови: російську, українську та кримськотатарську.
 
Порушено й норму закону про утримання під вартою підозрюваних, який говорить, що не допускається дискримінація обвинувачених за ознаками статі, раси, національності, мови та ставлення до релігії, а також із приналежності до суспільних об’єднань.
 
Дружина ув’язненого Теймура Абдуллаєва заявила, що протягом останніх шести місяців вона не отримувала від нього жодного листа та просто не розуміє, за що її чоловіка так жорстоко покарали.
 
На даний час жінка та її п’ятеро дітей вимушено живуть у маленькій кімнатці. Для великої родини, яка залишилася без годувальника, небайдужі люди через соціальні мережі організували колективну допомогу.
 
За словами матері багатодітної родини, Алиме Абдуллаєвої, члени об’єднання «Джамаат» підтримують сім’ї кожного з ув’язнених.
 
Адвокати політичних в’язнів Едем Семедляєв та Еміль Курбедінов упевнені, що звірячі методи залякування населення Криму та представників кримськотатарського народу пов’язані з бажанням відвернути увагу громадськості від плачевного стану економіки РФ.
 
Нагадаємо, Київський районний суд Сімферополя прийняв постанову про продовження запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою до 11 червня 2017 року для усіх п’ятьох фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір».
 
Відповідно до законів Російської Федерації, якщо зв’язок із «Хізб ут-Тахрір» буде доведено (організацію у РФ визнано терористичною, її діяльність там заборонена), то Емілю Джемаденову, Узаіру Абдуллаєву, Теймуру Абдуллаєву, Айдеру Саледінову та Рустему Ісмайлову загрожує покарання у вигляді тюремного ув’язнення на термін до 17 років позбавлення волі.