Відповідальна спроба: у Фінляндії українські фігуристи змагаються за «квитки» на Олімпіаду

31.03.2017
Відповідальна спроба: у Фінляндії українські фігуристи змагаються за «квитки» на Олімпіаду

Ганна Хниченко «перегоріла», виконуючи коротку програму на ЧС-2017 в Гельсінкі. (Фото з сайта ufsf.com.ua.)

На льодовій ковзанці одного з торгових київських центрів, куди в пошуках зимових розваг приходять усі охочі, нерідко можна побачити як катаються підростаючі майстри фігурного катання.
 
Навіть у пікові години, коли на льоду перебуває велика кількість аматорів на ковзанах, під орудою своїх наставників фігуристи (точніше, фігуристки) намагаються підвищувати свою майстерність.
 
Окремі з дівчаток демонструють вельми пристойне катання, немов досвідчений слаломіст, вони об’їжджають ковзанярів-початківців, які, без сумніву, не надто сприяють повноцінному тренувальному процесу.
 
Особливо проблемним в таких умовах виглядає робота над стрибковими елементами, для виконання котрих потрібно значно комфортніша в плані безпеки обстановка.
 
Відтак зовсім не дивно, що результати наших фігуристів на великих міжнародних стартах не надто тішать вболівальників своєю величчю.
 
Загалом, віце-президент Федерації фігурного катання України Віктор Петренко так і каже: «Українські фігуристи повернуться на п’єдестали лише тоді, коли в країні з’являться якісні ковзанки». 
 
Поки ж доводиться констатувати, що повноцінних умов для підготовки кадрів в українському фігурному катанні просто немає.
 
У результаті маємо проблеми не те, що з призовими місцями, наразі Україні бракує кадрів, аби у повному складі відправити на чемпіонат світу національну збірну.
 
Як і на нещодавній чемпіонат Європи, що проходив у Братиславі, до Гельсінкі, де днями розпочалася світова першість, «синьо-жовті» поїхали без спортивної пари.
 
І це при тому, що в столиці Фінляндії розігруватиметься левова частка олімпійських ліцензій на зимові Ігри-2018.
 
Утім перед Олімпіадою в Пхенчхані буде у фігуристів ще кваліфікаційний турнір, де матиме українське фігурне катання шанс розширити своє олімпійське представництво.
 
Серед тих дисциплін, де, окрім парного катання, нашим фігуристам уже можна розпочинати підготовку до олімпійської кваліфікації є жіноче одиночне катання.
 
Перший номер нашої збірної — 22-річна Ганна Хниченкова з Дніпра відверто невдало виступила в Гельсінкі, посівши за підсумками короткої програми лише 35-те місце.
 
На минулорічному, дебютному для себе «мундіалі» Ганна показала вельми пристойний результат, потрапивши до «топ-20».
 
Подібного результату їй б з головою вистачило для здобуття олімпійської ліцензії.
 
Проте, припустившись на льоду «Хартвалл-арени» серйозних помилок, зокрема й упавши під час каскаду «потрійний фліп-потрійний тулуп», вихованка В’ячеслава Ткаченка опинилася поза когортою 24-х кращих, представники котрої можуть розраховувати на перепустки до Пхенчхана.
 
Значно більшого чекатимуть у тренерському штабі української команди від танцювальної пари Олександра Назарова — Максим Нікітін.
 
Їхній орієнтир — місце не нижче 19-го, котре дає «танцюристам» можливість виступити на Іграх-2018.
 
На нещодавньому чемпіонаті Європи вони фінішували в першій «десятці», відтак мають значний потенціал для проходження олімпійського відбору.
 
У першого номера вітчизняного чоловічого фігурного катання — 18-річного Івана Павлова — завдання дещо складніше.
 
Готуючись до ЧС, учень Дмитра Шкідченка зламав руку і опинився в умовах фізичного обмеження, яке не дозволяло йому виконувати четвертні стрибки.
 
Через це не буде їх у програмі Івана й на планетарному форумі, що суттєво понизить цінність його виступу.
 
Хай там як, а з ідеальним, хоча й не максимально «зарядженим», прокатом, можна претендувати на місце в числі 24 перших.
 
Власне торік на «мундіалі» в Бостоні, не маючи четвертних, Іван посів 23-тє місце.