В Івано-Франківську створили іграшки — прототипи воїнів Української добровольчої армії

31.03.2017
В Івано-Франківську створили іграшки — прототипи воїнів Української добровольчої армії

Богдан Савлюк зі своїми іграшками. (Фото Любові ЗАГОРОВСЬКОЇ.)

Презентація четвертої колекційної серії «Теплих іграшок» відбулася в Івано-Франківську.
 
До добре знаних уже серій «Гуцули», «Вояки УПА» та «Козаки» долучилися нові персонажі — «Добровольці».
 
Автором «Теплих іграшок» є митець Богдан Савлюк. Він пояснює назву своїх творів: «теплі» — значить, добрі, які приносять посмішку та позитивні емоції.
 
Cтворювати свої «Теплі іграшки» Богдан почав у квітні 2015 року. Першою світ побачила серія «Гуцули». Стрижнем «Теплих іграшок» є продукування українських іграшок, відтворення української культури та історії.
 
Це фігурки з полімерної глини висотою 7-8 сантиметрів, кожна з яких має своє ім’я та історію. У колекції налічується 10 іграшок.
 
Серія «Добровольці» є особливою, адже в ній усі іграшки мають реальних прототипів — людей, які воюють на сході країни.
 
«Для мене це була найскладніша серія іграшок, адже всі вони — реальні люди і потрібно було робити їх дуже схожими на прототипи. У результаті вийшла хоробра десятка малюків-добровольців, які мають особливе завдання: дарувати людям тепло, радість, піднімати військовий дух, стати оберегами в українських домівках», — розповідає Богдан Савлюк.
 
Автор ідеї створення саме такої серії іграшок Тарас Шнайдер каже, що українська дитина має гратися українською іграшкою, а не лялькою Барбі, капітаном Америка, Людиною-Павуком чи Бетменом.
 
Коли дитина буде гратися козаками, воїнами УПА, гуцулами, українськими добровольцями, вона засвоюватиме український менталітет і такі поняття, як патріотизм, любов до України стануть для неї органічним і невід’ємним.
 
Знаючи, що Богдан Савлюк є автором серії «Українська повстанська армія», Тарас і запропонував створити іграшки «Української добровольчої армії».
 
Під час презентації автор розповів, що роботу над «Добровольцями» розпочав улітку 2016 року. Каже, що найскладніше було відтворити камуфляж маленьких героїв.
 
Додатково до цієї серії Богдан Савлюк зробив ще дві фігурки — Богородиці та Ісуса. Адже добровольці, вирушаючи на схід, часто кажуть: «З нами Бог і Україна!».
 
Автор переконаний, що це не просто іграшки, це — серія українських титанів, які тримають наше небо, аби воно не впало і не розбилося на друзки.