Із гранатомета — по дипломатах: хто стоїть за атакою на польське консульство в Луцьку

31.03.2017
Із гранатомета — по дипломатах: хто стоїть за атакою на польське консульство в Луцьку

Заряд влучив не лише у дах, а й у добрі стосунки.

Після опівночі 29 березня у приміщенні Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку, що розташоване на вулиці Дубнівській, 22 б, пролунав вибух.
 
Як з’ясувалося під час огляду місця події, пострілом із ручного гранатомета було зруйновано частину даху.
 
Набій залишив пробоїну діаметром до 70 сантиметрів.
 
Очевидці стверджують, що вибух був достатньо потужним і його чули навіть у сусідньому із цим районом селі. Приміщення, в яке влучив набій, службове, тому ніхто із людей не постраждав.
 
Натомість у коментарях місцевим ЗМІ консул Республіки Польща у Луцьку Кшиштоф Савіцкі заявив, що приміщення, в яке цілилися невідомі нападники, є житловим і там мешкав один із працівників консульства.
 
Від непоправного врятувало лише те, що снаряд влучив не у вікно будівлі, а в дах.
 
Пан консул вважає цей напад на дипломатичну установу РП терористичним актом.
 
На брифінгу в середу, 29 березня, начальник управління СБУ у Волинській області  Юрій Фелонюк озвучив припущення, що в нічному нападі на консульство у Луцьку правоохоронці вбачають російський слід, пославшись «на системність таких подій».
 
Мова йде про провокації, вчинені на території Західної України проти Польщі, зокрема нищення польських пам’яток упродовж останніх кількох місяців.
 
Водночас правоохоронці не пов’язують нічний постріл із РПГ по консульству із нападами на російські банки в обласному центрі Волині. 
 
Багато хто вбачає у цій резонансній події намагання продемонструвати Європі «нецивілізованість» України, де нападають навіть на дипломатичні установи.
 
Провокацію кваліфіковано як теракт, тому розслідування проводять українські спецслужби.
 
Долучилася до слідства і польська прокуратура. Віце-президент Європарламенту і польський євродепутат Ришард Чарнецький, коментуючи нічну стрілянину в Луцьку, зазначив, що єдина річ, яка очевидна: погіршення польсько-українських відносин в інтересах президента Росії Володимира Путіна, якому «дуже потрібна стіна між Польщею й Україною».