НАБУ обшукало кабінети керівництва Нацбанку

31.03.2017
Три десятки правоохоронців до піз­ньої ночі середи проводили обшуки і виїмку документів у центральному офісі Нацбанку України.
 
З відкритих джерел відомо, що слідчі дії проводили детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) та оперативники з Департаменту економічного захисту Нацполіції.
 
Прес-служба Нацбанку повідомила, що слідчі дії проводилися згідно з рішенням Солом’янського райсуду Києва.
 
При цьому посадовці НБУ нібито цивілізовано надавали правоохоронцям усю запитувану інформацію та матеріали під час виїмки документів.
 
Мовляв, вони «зав­жди сприяють проведенню необхідних слідчих дій, співпрацюють із правоохоронними органами та очікують повного та об’єктивного розслідування».
 
У свою чергу, керівник НАБУ Артем Ситник повідомив, що обшуки стосувалися керівництва Нацбанку.
 
І додав, що слідчі дії у приміщенні НБУ не були класичними обшуками.
 
«Важко це назвати класичними обшуками, оскільки ніякого опору з боку працівників НБУ щодо виконання процесуальних дій не було. Вони зустріли наших працівників і видали документи, які потрібні були детективам. Розслідування у цій справі триває», — зазначає пан Ситник.
 
З неофіційних джерел відомо, що обшуки проводили й у кабінеті першого заступника голови НБУ Катерини Рожкової, до якої існують питання щодо сприяння російському фінансовому капіталу.
 
Восени 2016 року слідчі обшуковували житло Рожкової у провадженнях щодо банкрутства та рефінансування кількох банків. 
 
Депутат Ігор Луценко повідомив пресі, що, за його даними, обшуки керівництва НБУ в середу також стосувалися сумнівних рішень регулятора припинити діяльність деяких комерційних банків.