На чемпіонаті світу в Гельсінкі українські фігуристи розжилися перепусткою на «білі» Ігри-2018

04.04.2017
На чемпіонаті світу в Гельсінкі українські фігуристи розжилися перепусткою на «білі» Ігри-2018

Олександра Назарова та Максим Нікітін — наразі єдині представники вітчизняного фігурного катання, хто розжився олімпійською ліцензією. (Фото з сайта ufsf.com.ua.)

Якщо крива розвитку фігурного катання в Україні перебуває десь на стадії своєї депресії, то світовий бомонд фігуристів зробив серйозний прогресивний крок.
 
Що казати, коли перший номер вітчизняного чоловічого катання Іван Павлов у короткій програмі чемпіонату світу набирає вполовину очок менше, ніж один із найсильніших фігуристів планети — іспанець Хав’єр Фернандес.
 
Для чемпіона світу 2015 та 2016 років оцінка в 109,05 бала стала новим рекордом, якому посприяли два удало виконані під час обов’язкового прокату четвертні стрибки.
 
І це при тому, що в підсумку ЧС-2017, що проходив у Гельсінкі, титулований піренеєць завершив без нагороди.
 
Нині стрибкові елементи з чотирма обертами в чоловічому фігурному катанні вже ні для кого не дивина. Фернандес був одним із перших, хто почав демонструвати найвищий пілотаж.
 
Після захоплення ним у короткій програмі лідерства на ЧС-2017 здавалося, що третє поспіль планетарне чемпіонство має стати для Фернандеса справою техніки.
 
Утім саме вона зрештою його й підвела. Упавши під час четвертного сальхова й здійснивши ще кілька необов’язкових помилок — і він уперше з 2013 року «пролетів» повз п’єдестал ЧС, фінішувавши четвертим.
 
А на вершину світового чоловічого фігурного катання зійшов японець Юдзуру Ханю.
 
Загалом, усі призові місця в цій дисципліні дісталися представникам Азії. «Срібло» виборов Сьома Уно з Японії, «бронзу» — китаєць Цзинь Боян.
 
Лідер українського фігурного катання Павлов у столиці Фінляндії обмежився лише короткою програмою. Рік тому, на ЧС у Бостоні, учень Дмитра Шкідченка показав 23-й результат.
 
Цього разу подолати кваліфікацію й потрапити до 24 фіналістів, а водночас і здобути олімпійську ліцензію, 18-річному киянину не вдалося.
 
Через перелом руки до ЧС Іван готувався в особливому режимі, не виконуючи найскладніші елементи.
 
Без них, як виявилося, конкурувати за місце під олімпійським сонцем проблематично.
 
А от для найкращого танцювального дуету країни у складі Олександри Назарової та Максима Нікітіна поїздка до олімпійського Пхенчхана — справа вельми реальна.
 
І хоча перепустки фігуристів на «білі» Ігри позбавлені іменної ознаки, без сумніву, вихованці Ігоря Шпільбанда в «танцювальному» протоколі вітчизняного зразка стоятимуть на першому місці.
 
У Гельсінкі ж Саша та Максим фінішували на 15-му місці, потрапивши до числа 19 олімпійських «кваліфаєрів».
 
Першими ж у змаганнях танцювальних дуетів стали канадці Тесса Вертью/Скотт Моїр. У турнірі спортивних пар, де українське фігурне катання не мало своїх представників, тріумфували Суй Веньцзин/Хань Цун iз Китаю. А жіночі баталії виграла росіянка Євгенія Медведєва.
 
Прикметно, що вона стала єдиною з чемпіонів світу 2016 року, кому в Гельсінкі вдалося захистити високий титул. Нагадаємо, що українська прима — Ганна Хниченкова — свої змагання на «Хартвалл-арені» завершила на скромному 35-му місці — без олімпійської перепустки, але з серйозним підґрунтям для роздумів.