Сила «оскароносців»

04.04.2017
Сила «оскароносців»

Найкращі, за версією НОК України, спортсмени 2016 року — Олег Верняєв та Ольга Харлан. (Фото з сайта noc-ukr.org.)

Скромний медальний ужинок, з яким українські олімпійці повернулися з літніх Ігор у Ріо-2016 — 11 нагород, відчутно полегшив роботу представникам експертної ради Національного олімпійського комітету, яка за підсумками кожного року роздає так звані спортивні «оскари».
 
Володіючи, по суті, необмеженими організаційними можливостями в процесі формування номінацій на урочисту церемонію «Герої спортивного року», думається, НОК мав усі можливості для того, аби всі наші олімпійські призери Ріо отримали «золоті статуетки».
 
Але за такого розвитку подій церемонія утратила б свій змагальний блиск і колорит.
 
Зрештою, підшефні Сергія Бубки зробили все, щоб практично кожен причетний до олімпійських здобутків на Іграх-2016 у Бразилії не залишився без уваги.
 
Позиції олімпійського чемпіона у вправах на брусах та володаря срібної нагороди в «абсолюті» Олега Верняєва в боротьбі за звання кращого «спортсмена року» були непохитні. У цьому контексті його олімпійський доробок виглядав найбільш переконливо: автор другого українського «золота» Ріо-де-Жанейро — каноїст Юрій Чебан — додаткової «надбавки» у вигляді ще однієї олімпійської медалі не мав. 
 
Підбиваючи підсумки 2015-го, у розпорядженні НОК була номінація «Сенсація року». Проте Чебану, котрий на трьох поспіль олімпіадах, зокрема й у Ріо, піднімався на п’єдестал, статус «несподіванки» не надто личив.
 
А от «народний вибір» — непогана номінація. Водночас наставник Чебана В’ячеслав Сорокін цілком заслужено переміг у голосуванні ради експертів під час вибору «кращого тренера».
 
Схожого роду дилема постала перед журі НОК й у процесі визначення «кращої спортсменки» минулого року.
 
Загалом, лише дві наші співвітчизниці в індивідуальних змаганнях піднімалися на олімпійський п’єдестал у Ріо. І шаблістка Ольга Харлан, і «художниця» Ганна Різатдінова до синьо-жовтої скарбнички поклали «бронзу».
 
Утім, іменита фехтувальниця свою позицію в битві за головну «жіночу роль» підсилила «сріблом», здобутим у компанії з Аліною Комащук, Оленою Кравецькою та Оленою Вороніною у командних баталіях.
 
У підсумку, Харлан — титул «кращої спортсменки року», їхня четвірка стала «кращою командою» 2016-го.
 
Не забули й про Різатдінову, для відзначення котрої корисною виявилася номінація «народний вибір».
 
Другий рік поспіль на церемонії вручення «спортивних оскарів», яке цього разу відбувалося в олімпійському дворику НСК «Олімпійський», звучало прізвище Музичук.
 
Якщо торік у номінації «разом з олімпійцями» віддавали належне Марії, котра в 2015 році стала володаркою жіночої шахової корони, то за підсумками 2016-го лаври дісталися її старшій сестрі — Ганні.
 
Закриваючи минулий змагальний рік, у Досі вона виграла чемпіонат світу з «рапіду» та «бліцу».
 
Серед інших дійових осіб українського спорту, досягнення котрих не могли залишитися без уваги, — юна біатлоністка Христина Дмитренко. Її назвали «олімпійською надією України».
 
Водночас володар п’яти золотих та трьох срібних медалей Паралімпійських ігор у Ріо Максим Кріпак отримав свій «оскар» як переможець номінації «сильні духом».