Стабільна нестабільність: на парламентських виборах у Вірменії перемагає президентська партія

04.04.2017
Перемогу на парламентських виборах у Вірменії, що відбулися 2 квітня, отримує проросійськи налаштована Республіканська партія, головою якої є президент країни Серж Саргсян.
 
Станом на ранок 3 квітня, за результатами обробки даних зi 1646 iз 2009 виборчих дільниць, за республіканців проголосували 49,18 відсотка виборців, повідомляє ЦВК.
 
У консервативного опозиційного блоку партій «Царукян», названого іменем його лідера — бізнесмена Гагіка Царукяна, в активі близько 27,65 відсотка.
 
На третьому місці — Вірменська революційна федерація «Дашнакцутюн» з 6,7 відсотка голосів.
 
Партія «Дашнакцутюн» перебуває у коаліції з Республіканською партією. Опозиційний блок «Єлк» набирає 7,5 відсотка голосів. Ці чотири політичних сили і пройшли до парламенту.
 
Загалом у виборах брали участь 5 партій та 4 партійних блоки, які змагалися за 101 депутатське крісло.
 
Для проходження до парламенту партіям необхідно набрати не менше 5% голосів, а блокам — не менше 7%.
 
Якщо за підсумками ви­борів або в результаті формування коаліції стабільну більшість із 54 відсотків депутатів не буде сформовано, то на 28 день з дня голосування проводиться другий тур парламентських виборів. 
 
Більшість політичних сил побудували свої виборчі кампанії на обіцянках покращення ситуації на ринку праці, підвищенні пенсій та зарплат. Вірменія перебуває у надзвичайно скрутному економічному становищі, оскільки половина її населення виїхала за кордон.
 
Хто ще залишається, виживає за рахунок сезонних заробітків у Росії. Проте вірмени знову проголосували за політичну силу і президента, які довели їх до межі зубожіння. 
 
Проголосували чи так були підраховані голоси? Опозиціонери скаржаться на порушення на виборчих дільницях, і ще до дня голосування попереджали про заплановані владою масові фальсифікації.
 
Саргсян, зі свого боку, запевняє, що влада доклала «колосальних зусиль, щоб зробити це знакове голосування бездоганним». Спостерігачі та опозиція заявляють про масштабні порушення.
 
«Ми зафіксували численні порушення таємниці голосування, крім того, багато хто голосував кілька разів», — заявив опозиційний політик Овсеп Хуршудян.
 
Громадська організація «Союз поінформованих громадян» ще минулого тижня повідомила, що багато директорів шкіл здійснюють тиск на своїх співробітників та батьків учнiв, щоб вони на виборах голосували за правлячу Республіканську партію. 
 
До голосування міжнародні спостерігачі вже висловлювали побоювання щодо дотримання міжнародних демократичних стандартів.
 
Представництво ЄС та американське посольство у Єревані ви­словили занепокоєння повідомленнями про «залякування виборців, купівлю голосів та систематичне використання адміністративних ресурсів для підтримки певних партій».
 
Ці вибори були першими після переходу республіки на парламентську форму правління.
 
Повністю республіка перейде на нову форму правління в 2018 році, коли закінчиться термін повноважень чинного президента Вірменії Сержа Саргсяна.