Ляшко про абонплату за газові лічильники: Це афера влади на 24 мільярди

05.04.2017
Ляшко про абонплату за газові лічильники: Це афера влади на 24 мільярди

Олег Ляшко вимагає скасувати абонплату за газові лічильники.

Порошенко разом з олігархами — як той синьйор Помідор iз казки про Чиполіно — хочуть заробити на тому, що їм не належить.

Якщо синьйор Помідор ввів податок на дощ, то Порошенко, Бойко, Фірташ і Льовочкін вводять податок на газові лічильники.

За цією логікою, скоро вони введуть податок на повітря, на користування асфальтом чи на вирощування огірків на городі…  Це було б смішно, якби не так сумно…

Аферисти з НКРЕКП на чолі з колишнім рошенівським мене­джером Дмитром Вовком вирішили витягнути з кишень українців останні копійки і збагатити Фірташа, Льовочкіна і Бойка на мільярди — планові надходження облгазів від «абонплати» за газові лічильники становлять 24 мільярди.
 
Мало цим Вовкам в овечих шкурах нелюдських тарифів на газ, штучно прив’язаних до імпортних показників (так званий «Німецький хаб»), через які півкраїни відчуває себе жебраками!
 
Мало їм грабіжницької формули «Роттердам+», яка штучно прив’язує ціни на вугілля до імпортного!
 
Мало їм накрученої в рази вартості активів обленерго, яку НКРЕКП намагається перекласти на плечі українських виробників та суспільства у вигляді «плати за приєднання» до електромереж!
 
Так вони тепер ще придумали, як витягти з кишень українців 24 млрд. гривень через «абонплату» за газові лічильники — це афера року!
 
НКРЕКП шокувала суспільство, встановивши кабальну «абонплату» за користування газовою трубою незалежно від обсягів споживання газу громадянами.  
 
При цьому нововведення мали набрати чинності через три дні з дати ухвалення — з 1 квітня! Щоб вони реформи робили з такою швидкістю, як грабують українців!
 
Сьогодні діюча ціна на газ — 6879 грн. за 1000 куб. м, з яких 13%, або 894 грн. це частка облгазів — плата за транспортування газу. Але вочевидь Фірташу, Бойку, Льовочкіну і компанії цього замало.
 
НКРЕКП хоче вилучити транспортну складову з загального тарифу та ввести окрему обов’язкову абонентську плату ще й за роздутим тарифом.
 
Кожна сім’я незалежно вiд споживання повинна буде додатково до і так завищених газових тарифів у середньому сплатити ще 92 грн./міс., або 1 100 грн. щороку, а то й ще в рази більше (!) в кишені приватних облгазів, що належать олігархам!
 
На цій афері облгази хочуть отримати 24 млрд. грн. доходів!
 
Наприкінці 90-х — на початку 2000-х селяни власним коштом проводили газ до осель.
 
Для них це влітало у велику копійчину, але люди природно прагнули нормального життя.
 
А після того, як газові тарифи влада підняла в 6 разів, багато хто зi споживачів був вимушений перейти знову на дрова.
 
І тут на тобі, нова «реформа» влади — плати 1100 грн. у рік чи навіть більше приватним монополістам за те, що ти колись сам збудував власним коштом. Але й це ще не все, через кілька років плата зросте до 3000 грн. у рік!
 
Олігархи забрали у селян збудовану ними газову мережу, а тепер ще хочуть здирати за неї кошти з населення.
 
При цьому розмір тарифу для кожної газорозподільчої компанії залежить від обсягу витрат та кількості споживачів.
 
Виходить, що в розвинених промислових регіонах та великих містах, де густота споживачів більша, тариф буде меншим.
 
У віддалених районах, у селах, де споживачів менше, тариф буде високим.
 
Найнижчим тариф буде в Тернополі, Києві та Дніпрі. Найвищим — у Закарпатській області, Тисменицькому районі Івано-Франківської області та в Тернопільській області.
 
Платити пропонують не пропорційно до обсягу споживання, а за потужність лічильника.
 
Чим вона вища, тим більша сума до сплати. Для прикладу, за найменший лічильник G1,6 в Київській області потрібно сплатити 56 грн. за місяць.
 
Якщо немає лічильника, то сума вже становить 90 грн. за місяць, а якщо в тебе встановлено найпоширеніший лічильник G4 (це 54% споживачів), то віддай з кишені 134 грн. за місяць. 
 
А якщо так сталося, що в тебе лічильник G6 (це системи зі старими газовими котлами, переважно в пенсіонерів та малозабезпечених верств населення, які не мають коштів їх оновити), то плата Фірташу і Ко становитиме вже 224 грн. за місяць!
 
Але й це не межа! Жителі Закарпаття з лічильником G6 повинні будуть сплатити щомісяця 340 грн. І це при мінімальній пенсії українця в 1247 грн.
 
При цьому субсидії на сплату цих поборів не передбачені!
 
Вигідна така схема лише товстосумам, що мають маєтки і вимушені спалювати багато газу.
 
Якщо ти живеш у Київській області, спалюєш 3000 кубів газу за рік і маєш лічильник G4, то при такій схемі ти зможеш зекономити 1 тис. грн. за рік.
 
Тобто влада робить усе навпаки — найбідніші заплатять за власників великих маєтків, які зав­дяки схемі Вовка зекономлять!
 
Але ж не забуваймо, що вже через три роки НКРЕКП планує підвищити тарифи на транспортування газу для населення майже в 3 рази!
 
При цьому самі облгази жодної копійки не платять за користування державними та комунальними газопроводами, а з людей хочуть здирати останні копійки, навіть якщо ті не споживають газу взагалі! 
 
На чию користь були прийняті ці рішення? Більшість iз цих грошей отримає Фірташ, адже 70% розподільних мереж, які будуть отримувати ці гроші, перебувають в управлінні його «Регіональної газової компанії».
 
Фірташ уже давно є монополістом на газовому ринку України, в його «Регіональну газову компанію» входять 28 компаній з 40, які є на ринку.
 
До вигодоотримувачів газорозподільного бізнесу Фірташа також входять його соратники — Льовочкін та Бойко.
 
Замість того щоб обмежити вплив цих олігархів на стратегічну галузь країни, НКРЕКП вирішує дати їм додаткові надприбутки за рахунок пограбунку мільйонів українців.
 
Я не вірю, що ця афера НКРЕКП і черговий пограбунок українців на користь Фірташа—Льовочкіна—Бойка могли відбутися без відома Президента Порошенка, чиїм ставлеником є голова комісії Вовк.
 
Я оскаржую до суду це драконівське рішення НКРЕКП і ми скасуємо «абонентську плату» за газовий лічильник! Також ми вимагаємо відставки корумпованого складу НАРЕКП і його голови Вовка.
 
До державної власності мають бути повернуті і державні газорозподільні мережі, якими досі користуються олігархи під прикриттям влади. Ми не дозволимо владі та їх прихвосням-олігархам грабувати українців! 
 
Олег ЛЯШКО, 
лiдер Радикальної партiї