На Херсонщині шахраї продавали «гуманітарку» через секонд-хенди

05.04.2017
На Херсонщині шахраї продавали «гуманітарку» через секонд-хенди

Тонни вилученого одягу.

Шахраї від імені одного з благодійних фондів (допоки триває слідство, правоохоронці не розголошують назву цієї організації) подавали завідомо неправдиві відомості до Міністерства соціальної політики України та Херсонської митниці про визнання імпортованих товарів гуманітарною допомогою.
 
Уявна діяльність на благо малозабезпечених дозволяла проводити митні оформлення за нульовою ставкою.
 
Як розповіли в прес-службі ГУ Державної фіскальної служби на Херсонщині, схема незаконного ввезення до нашої країни товарів під виглядом «гуманітарки» дозволила ділкам покласти собі до кишені понад 700 тис. гривень.
 
І це тільки розмір мита, яке, відповідно до Митного кодексу, шахраї не заплатили до бюджету України.
 
Всього фонд оформив 12 декларацій про імпорт вживаного одягу та інших товарів від благодійних організацій-нерезидентів iз Німеччини загальною вагою понад 163 тонни.
 
Вартість одного кілограма товарів, отриманих задарма, становить близько 1,5 долара.
 
Отримувачами гуманітарної допомоги значилися державні та громадські організації Херсонщини, а також медичні та шкільні установи.
 
Але ніякої «гуманітарки» там так і не побачили. Адже насправді, після ввезення імпортного товару за нульовою ставкою, його за готівку здавали представникам торгових мереж. Власники секонд-хендів скуповували ці речі за ціною від 2 до 4 доларів за один кілограм.
 
Відтак щоденний дохід шахраїв від продажу «гуманітарки» становив щонайменше 5 тис. гривень. Причому по бухгалтерії та податкових обліках покупці оформлювали придбаний товар саме як комерційний вантаж.
 
Співробітники оперативного та слідчого управлінь фінансових розслідувань Головного управління Державної фіскальної служби на Херсонщині (ГУ ДФУ) провели низку обшуків i вилучили майже 19 тис. гривень, 23 тонни товарів секонд-хенду, медичну техніку, а також документи, що свідчать про протиправну діяльність зухвалих ошуканців.
 
Правоохоронці порушили кримінальне провадження відповідно до ст. 212 КК України («ухилення від сплати податків»). Шахраям загрожує реальний тюремний термін від трьох до п’яти років i значний грошовий штраф.