Топ-3 рецепти надзвичайно смачної риби

05.04.2017
Топ-3 рецепти надзвичайно смачної риби

З нагоди Благовіщення, 7 квітня, у меню християн робиться послаблення — допускаються риба і вино.

Великий піст уже й завершується, але водночас його останні дні для християн особливо важливі: і суворіші обмеження, і триває підготовка до Великодня.

Їжа так само не превалює в ці  дні, але організм, виснажений зимовими холодами і браком вітамінів, просить його підкріплювати корисним і смачним. 

Корисного зараз з’явилося достатньо: зазеленіли грядочки з їстівним зіллячком, відкрилися копці з запасами овочів, та й кури, нагулявшись на квітучих галявинах, не лінуються нестися, теляться корови —  є молоко і сир.
 
І якщо яйця і молочні продукти у піст усе-таки їдять не всі, то рибу може собі дозволити кожен, хто дотримується найсуворішого посту.
 
Роблять це на Благовіщення, 7 квітня, — на одне з найбільших свят, коли Діва Марія отримала найрадіснішу на землі звістку — про зачаття Великого Сина. 
 
Цю щасливу звістку святкують усі, навіть птиці. Усі знають, що в цей день навіть вони гнізд не в’ють, а людина нічого не робить і поготів.
 
Її душа і думки заполонені роздумами про народження Спасителя і про те, як стати кращою. 
 
З нагоди цього дня у меню християн робиться послаблення — допускаються риба і вино. 
 
Дуже вдалий варіант для святкового столу — фарширована скумбрія. Потрібно буде 2 свіжоморожені скумбрії, 2 морквини,  300 г печериць, 10 г швидкорозчинного желатину, сіль і перець за смаком.
 
Скумбрію почистити, видалити хребет і кістки. Моркву натерти на крупній тертці та підсмажити, печериці відварити.
 
Почищену тушку скумбрії розкласти шкіркою донизу, внутрішню поверхню посолити, поперчити, рівномірно посипати желатином.
 
Зверху викласти підсмажену моркву, а по центру вздовж хребта викласти подрібнені печериці тонким шаром.
 
Після чого обережно і щільно згорнути рибини, з’єднавши животики і загорнути кожну в харчову плівку.
 
Покласти тушки в поліетиленовий пакет, зав’язати його на вузлик і помістити в каструлю з водою.
 
Накрити кришкою, закип’ятити, потім зменшити вогонь до мінімального і варити приблизно годину. 
 
Після цього дістати пакет з рибинами і дати добре вихолонути, бажано витримати скумбрію у такому вигляді в холодильнику не менше 5-6 годин. Перед подачею на стіл скумбрію звільнити від харчової плівки і порізати на порційні шматочки.
 
Подати до столу, прикрасивши свіжою зеленню петрушки та скибочками лимона.
 
Короп з овочами — ніжний, соковитий і не менш святковий.  
 
На 1 кг риби потрібно 3 столові ложки олії, столова ложка борошна, 2 столові ложки оцту, столова ложку цукру, по 2 горошини гіркого і запашного перцю, 3 бутони гвоздики, 500 г цибулі й 800 г картоплі.
 
Коропа почистити і випатрати, помити, відрізати голову, розрізати вздовж хребта на 2 частини, нарізати порціями, посолити, посипати меленим гірким перцем, обкачати в борошні та смажити на олії.
 
Цибулю та моркву трохи обсмажити на олії, половину покласти у банячок,  додати гвоздику, лавровий лист, запашний і гіркий перець, оцет і цукор.
 
На ці продукти укласти смажену рибу, а зверху — решту цибулі, залити бульйоном, приготовленим iз голови і плавців коропа, тушкувати до готовності.
 
Подавати з картоплею, поливати соком, в якому він тушкувався, посипати зеленню петрушки.
 
Оселедець з медом і гірчицею  — це лише звучить дивно, бо означає в собі нібито поєднування непоєднуваного, але насправді це дуже смачна страва.
 
Подають до столу її або з гарніром, або як закуску. 
 
Спробуйте якось приготувати і собі.
 
Візьміть 500 г філе оселедця, 200 г пісного майонезу (або просто оливкової олії),  2 столові ложки гірчиці з цілими зернами, столову ложку меду, цибулину, сік одного лимона, сіль, перець до смаку.
 
Оселедець слід промити, випатрати, почистити, зняти шкірку і видалити кісточки.
 
Філе порізати невеликими шматочками. Додати майонез (або олію),  мед, оцет і гірчицю, порізану кільцями цибулину, посолити, поперчити на смак і добре вимішати.
 
У посудину з соусом покласти шматочки оселедця, обережно перемішати.
 
Перекласти в банку, залити соусом, щільно закрутити. Поставити у холодильник на добу. І готово!