Ірина Луценко стала представником Президента в парламенті, а фракцію БПП очолив Артур Герасимов

05.04.2017
Ірина Луценко стала представником Президента в парламенті, а фракцію БПП очолив Артур Герасимов

Починаючи від 4 квітня, Верховна Рада України занурилася у пленарну роботу на цілих два тижні. А роботи та подій буде багато.
 
По-перше, депутати заслухають звіт уряду і, можливо, відправлять його у відставку. Або ж ні — залежить від політичних домовленостей.
 
По-друге, не виключене відновлення на посаді Генпрокурора Шокіна (засідання суду з цього приводу призначено на 10 квітня).
 
По-третє, від парламенту все ще чекають затвердження нового складу ЦВК і Рахункової палати.
 
По-четверте, якщо голова НБУ Валерія Гонтарева таки піде у відставку, Раді доведеться зайнятися вибором іншої кандидатури на цю посаду. 
 
До речі, про Гонтареву. Цікаву думку висловив політолог Віктор Небоженко, котрий зазначив, що за можливою відставкою голови НБУ стоїть бажання пропрезидентських сил перевірити готовність депутатів звільнити Володимира Гройсмана з посади Прем’єр-міністра.
 
«Гройсману сподобалася важка робота з управління державою. Тому сам він посаду не залишить. Однак для того, щоб зняти Прем’єра, Блок Петра Порошенка в парламенті має пообіцяти своїм союзникам iз «Народного фронту» якісь посади, наприклад, голову НБУ чи місце Насірова», — говорить Небоженко. 
 
Розмови про ймовірне звільнення очільниці Нацбанку вийшли на новий виток після того, як депутатка БПП Ірина Луценко розповіла в понеділок, що Гонтарева має намір добровільно скласти обов’язки.
 
Втім потім Луценко «передумала», зазначивши, що ніхто не збирається звільнятися.
 
«Фракцію БПП, уряд, Президента влаштовує робота Гонтаревої. Її робота бездоганна. Вона залишається працювати на своїй посаді», — заявила вона.
 
А от сама Луценко пішла на підвищення. «Сьогодні вперше, згідно з указом Президента, представником Президента України в парламенті призначено жінку. Це Ірина Степанівна Луценко», — урочисто проголосив новий голова фракції Блоку Порошенко Артур Герасимов.
 
Власне, Герасимов — це ще одне кадрове призначення початку тижня.
 
Нещодавно «УМ» писала про кількох кандидатів на вакантне (після відходу Ігоря Гриніва) крісло голови фракції, й Герасимов був у числі найбільш ймовірних претендентів.
 
Так і сталося, як гадалося — 45-річний депутат посів місце Гриніва. 
 
Цікаво, що даних про Герасимова небагато.
 
Новообраного голову називають відповідальним БПП за Донецьку область. У 2014 році він очолював виборчий штаб Порошенко на Донбасі: займався організацією спочатку президентських, а потім і парламентських виборів.
 
Також Герасимов є членом наглядової ради громадського об’єднання — Союзу Відродження Донбасу.
 
Восени 2014 року на дострокових виборах він пройшов до Верховної Ради VIII скликання за партійним списком БПП (№ 43).
 
На Донбасі з Герасимовим стався неприємний казус, який йому згадують досі. Йдеться, щоправда, не про 2014 рік, а про 2012-й.
 
Тоді в оточенні нардепа опинився досить колоритний персонаж — Ігор Безлер, він же — «Бєс», він же — один iз лідерів «ДНР».
 
Безлер служив у Герасимова охоронцем, хоча той це рішуче спростовує, говорячи, що той був лише одним iз водіїв, та й — недовго.
 
«На виборах 2012 року він два з лишком тижні працював водієм у нашому штабі. До кінця виборів він не допрацював. Для прикладу, у нас у день виборів було 120 екіпажів, відповідно, 120 водіїв. Як він потрапив до нас, я не пам’ятаю. З тих, хто в нас тоді працював у штабі, зараз, на жаль, частина — теж сепаратисти», — говорив Герасимов в одному зі своїх інтерв’ю.
 
«Головне, що Артур — патріот і українець. І він дуже успішний голова нашої фракції в ПА ОБСЄ», — прокоментувала у «Фейсбуці» нового голову фракції Ірина Геращенко. 
 
І поки БПП тішиться своїм новим надбанням, парламент у цілому готується заслухати голів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Дмитра Вовка, Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрія Терентьєва і Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Наталію Корчак.
 
«Так, вони були запрошені для дискусії з приводу рішення про введення абонентської плати за газ», — пояснив спікер ВРУ Андрій Парубій. Раніше повідомляли, що гряде ще одне підвищення тарифів на блакитне паливо, проте схоже, що уряд вирішив дати заднiй хiд щодо підвищення.