Тиша так і не настала: окупанти продовжують обстрілювати позиції захисників України

05.04.2017
Незважаючи на домовленість про припинення вогню з 1 квітня, ситуація на східному фронті щодня лише загострюється, а кількість провокаційних обстрілів iз боку ворога збільшується. 
 
За даними штабу АТО, впродовж понеділка окупанти обстріляли позиції ЗСУ 48 разів. Двоє захисників України загинуло, ще п’ятеро отримали поранення.
 
Ще один воїн помер у госпіталі від поранень, отриманих під час обстрілу Авдіївки 2 квітня. 
 
Епіцентром вогневого протистояння наразі є маріупольський напрямок — 27 обстрілів. Тоді як на донецькому напрямку зафіксовано 19 обстрілів, а на луганському — лише 2.
 
Проте важке озброєння ворог найактивніше застосовував поблизу окупованого Донецька: мінометних обстрілів тут зазнали позиції ЗСУ поблизу Авдіївки, шахти Бутівка та в районі Пісків. 
 
Звісно, за таких обставин говорити про режим «тиші» не доводиться, адже його останнiми днями дотримувалася лише українська армія.
 
Мало того, за даними Головного управління розвідки Міноборони України, російське окупаційне командування наказує бойовикам на передовій інтенсивніше обстрілювати сили АТО (в тому числі з мінометів), щоб спровокувати вогонь у відповідь. 
 
Нічого нового: в разі відкриття вогню у відповідь на повну потужність має запрацювати російська пропаганда, щоб дискредитувати «порушників» із підрозділів ЗСУ.
 
Той факт, що захисники України змушені відповідати, лаконічно підтвердили й у штабі АТО: «Аби пригасити вогневу активність ворога, сили АТО відкривали вогонь у відповідь». 
 

ДО РЕЧІ

На контрольованій Україною території Донецької області за три роки обстрілами бойовиків було пошкоджено 10 682 житлові будинки, 111 шкіл, 79 садочків i 50 медичних закладів, і на їхню відбудову та ремонт потрібно близько 3 млрд. грн.
 
Такі дані наводить голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський і додає:
 
«Я вже не кажу про об’єкти інфраструктури та масштаби руйнувань по лінії розмежування й на тимчасово окупованій території Донецької області».
 
Тоді як глава Управління ООН iз координації гуманітарних питань в Україні Барбара Манзі зазначає, що найбільше від війни на Донбасі страждають люди, які живуть поблизу лінії зіткнення і не мають доступу до життєво необхідних послуг.
 
За її даними, для 4 млн. людей у зоні конфлікту найголовнішими проблемами є брак їжі, води, безпека та доступ до медичної допомоги.