Війна за труби: як вдалося відтермінувати абонплату за газ та чого чекати далі

05.04.2017
Війна за труби: як вдалося відтермінувати абонплату за газ та чого чекати далі

Із незаможних гривні — олігархам мільярди.

Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), обіцяє призупинити дію свого рішення про введення абонплати за газ.
 
Про це у вівторок, 4 квітня, повідомила її прес-служба. Далі розглядатимуть питання на засідання комісії, що відбудеться 10 квітня.
 
Комісія обіцяє доопрацювати своє рішення та провести додаткові консультації з Кабінетом Міністрів щодо збільшення субсидій на послуги з транспортування та розподілу газу.
 
Також регулятор планує надати населенню з найменшим споживанням додатковий період для адаптації та «перенести запровадження окремої плати для цієї категорії споживачів до прийняття рішення щодо зниження тарифів на теплову енергію».
 
Цілий шквал емоцій викликало рішення від 28 березня НКРЕКП, яким Нацкомісія ухвалила нову методику розрахунку вартості газу для кінцевого споживача, зокрема й населення.
 
Згідно з цим рішенням, із 1 квітня тариф на газ мав складатися з двох компонентів: ціни газу як товару (понад 6 гривень за 1 кубометр) і вартості його транспортування газотранспортною системою та розподілу за регіональними газорозподільними мережами (так звана «абонплата»).
 
І це при тому, що на селі ці мережі люди прокладали власним  коштом.
 
За підрахунками спеціалістів, для власників квартир, які користуються лише газовими плитами, суми в платіжках можуть зрости утричі.
 
Більше того, на абонплату не поширюється субсидія. 
 
У понеділок, 3 квітня, на всіх «фронтах» відбувалися «газові баталії».
 
Із вимогою скасувати абонплату за газ Кабмін звернувся з відповідним листом до Нацкомісії з регулювання цін в енергетиці (хоча вона й не підпорядковується уряду).
 
«Це неприпустимо! Ні я, ні уряд це категорично не підтримуємо», — заявив Прем’єр Володимир Гройсман. 
 
Керівник Нацкомісії Дмитро Вовк відреагував на вимоги Прем’єра, категорично заявивши, що проти скасування абонплати.
 
За його версією, здорожчання буде не втричі, а «лише» вдвічі, та й його нібито можна ще зменшити.
 
Крім того, нагадав, що введення абонплати було зроблено з урахуванням досвіду країн ЄС та погоджено з органами виконавчої влади.
 
За скасування рішення на ранковому засіданні ВР висловилися також депутати від «Народного фронту», «Батьківщини».
 
А лідер Радикальної партії Олег Ляшко вимагав розглянути у ВР 4 квітня  звіт голови НКРЕКП Дмитра Вовка з приводу встановлення абонплати за газ та наполягав на відставці керівництва цієї Нацкомісії, й попередив, що його однопартійці блокуватимуть парламентську трибуну, якщо абонплату не скасують.
 
А представниця БПП Ірина Луценко стверджувала, що подорожчання стосуватиметься лише 4% населення — тих, у кого є газова плита.
 
Також підкреслила, що НКРЕКП при ухваленні рішення про встановлення абон­плати за газ виконувала закон України про ринок природного газу, прийнятий ВРУ.
 
Іронічно висловився міністр енергетики Ігор Насалик: «Якщо запроваджувати абонентську плату за газ, то потрібно вже абонентську плату за воду запроваджувати, за каналізацію».
 
«Останнє рішення НКРЕКП щодо встановлення абонентської плати на споживання природного газу за наслідками дорівнює рішенню Януковича розігнати Майдан», — переконаний екс-міністр iз питань ЖКГ України Олексій Кучеренко.