«Полтаві» та «Шахтарю» вже вдруге не вдалося зіграти через поганий газон

07.04.2017
«Полтаві» та «Шахтарю» вже вдруге не вдалося зіграти через поганий газон

На відміну від «Шахтаря» у «Динамо» не виникло проблем iз проведенням перенесеного чвертьфіналу Кубка України проти представника першої ліги. (Фото з сайта www.fcdynamo.kiev.ua)

Ситуація, в якій нині перебуває український футбол, навряд чи потребує від нього бездумно слідувати найвищим стандартам якості.

Якщо раніше УПЛ зі своїм елітним футбольним турніром та ПФЛ — з чемпіонатами в першому та другому дивізіоні — існували, як дві різні галактики, в паралельній реальності, то сьогодні ділити їх на «білого лебедя» та «гидке каченя» якось недоречно.

Справи йдуть не найкращим чином в обох господарствах, точніше у клубів, які формують їхні пули.

Загалом, не було б дивиною, якби у вітчизняному футболі повторилася історія баскетбольної суперліги чи хокейної профі-ліги й центр управління «польотами» перемістився до профільної федерації, котра б, за прикладом ФБУ та ФХУ, взяла на себе всю відповідальність за справи у футбольному господарстві.

Інакше — виходять історії з двічі незіграним чвертьфіналом між першоліговою «Полтавою» та лідером УПЛ — «Шахтарем».

Різні підходи

Але, насправді, чому дивуватися, якщо стартова частина Кубка України проходить під патронатом ПФЛ, а його заключними фазами опікується УПЛ? Як-то кажуть, різні інстанції — різні вимоги. До клубів, футбольних полів, стадіонів, іншої інфраструктури тощо.
 
Наприкінці березня на стадіоні «Локомотив» у Полтаві «городяни» провели поєдинок 22-го туру національної першості в першій лізі проти лідера змагань —маріупольського «Іллічівця».
 
До слова, як і переважна більшість футбольних арен, де проходять поєдинки в другому за силою дивізіоні країни, поле «Локомотива» тоді отримало від делегата ФФУ оцінку «три».
 
А от провести «Полтаві» на домашній арені чвертьфінальний матч Кубка країни проти без п’яти хвилин переможця елітного ЧУ-2016/2017 — «Шахтаря» — федерація не дозволила, за день до поєдинку визнавши поле «Локомотива» непридатним до проведення матчів КУ.
 
Як і в останні дні листопада 2016-го, коли, прибувши до Полтави, «гірники» побачили непридатне для великого футболу поле, за день до проведення відкладеного з минулого року матчу керівництво «Шахтаря» знову виступило з нищівною критикою ігрового майданчика на «Локомотиві».
 
У підсумку контрольний орган ФФУ — Комітет з питань стадіонів та безпеки проведення змагань спільно з Дирекцією УПЛ — постановив:
 
«Заборонити ФК «Полтава» проводити матч 1/4 фіналу Кубка України проти «Шахтаря» на стадіоні «Локомотив» у Полтаві. Команду-господаря зобов’язали провести поєдинок на стадіоні «Ворскла» ім. О. Бутовського або на іншому стадіоні, який відповідає вимогам Регламенту змагань УПЛ та Положенню про Кубок України».
 
Утім переїжджати на сусідню арену, де грають свої матчі елітної першості «ворскляни», «Полтава» категорично відмовилася.
 
«Усі рішення щодо поля приймалися дистанційно — по знімках. Але ж доки не вийшов на поле, не визначиш його стан. Відштовхуватися треба не від кольору трави, а якості. Воно в нас рівне та якісне. Бразильці «Шахтаря» взагалі на пляжі починали грати!» — обурювався президент «Полтави» Леонід Соболєв.
 
Загалом категорична позиція «гірників» настільки сильно обурила керівника «городян», що він закликав уболівальників клубу взагалі забути про існування «Шахтаря».

Демарш — як знак протесту

Більше того, Соболєв заявив, що на знак протесту проти нинішніх реалій, що склалися в українському футболі, «Полтава» знімається з розіграшу першої ліги.
 
«Інформація про ліквідацію клубу — правдива. А вся інфраструктура перейде дитячій школі», — наголосив власник «полтавчан», який, до слова, вже не вперше робить подібнi заяви.
 
«Кожного разу причини були різні. Але ми знаходили з клубом спільну мову. І все закінчувалося «хепі-ендом», — пояснив президент ПФЛ Сергій Макаров, наголосивши, що жодних документів, які б свідчили про ще одну спробу «Полтави» припинити своє існування, до його організації ще не надходили.
 
Щодо самого підсумку поєдинку між «Полтавою» та «Шахтарем», то остаточний вердикт, як і першого разу, має зробити контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ.
 
Утім, з огляду на невиконане «полтавчанами» розпорядження головної футбольної інстанції, фінальне рішення сумнівів не викликає.
 
Генеральний директор «гірників» Сергій Палкін уже приймає вітання з виходом команди до півфіналу КУ, але каже, що «значно приємніше, коли переможець визначається на полі, а не в кабінетах».
 
І додає: «Епізод навколо стадіону «Локомотив» може стати поворотним в історії реформування нашого футболу. Я упевнений, тільки рішучі дії можуть забезпечити порядок і створити передумови для розвитку. Інфраструктура, якісні поля — це фундамент, на якому можна будувати команду з довгостроковою перспективою».
 
Зробивши суворий вирок полтавському футболу, ФФУ була змушена відреагувати й на непривабливий вигляд газону на стадіоні «Чорноморець».
 
Як засвідчила телевізійна картинка під час нещодавнього матчу УПЛ, в якому «моряки» приймали «Олімпік», поле головної футбольної арени Одеси не надто сильно відрізняється від галявини на полтавському «Локомотиві» — рівне та, як говорив Леонід Соболєв, «має 70% зеленої трави».
 
Тож допоки на «Чорноморці» не з’явиться елітна галявина, матчі УПЛ «морякам» грати там заборонено.
 
* * *
 
Наприкінці минулого року, коли в Україну, вже традиційно, «несподівано прийшла зима», у схожій iз «Шахтарем» ситуації опинилося й «Динамо», котрому через незадовільний стан газону в Охтирці не вдалося зіграти свій чвертьфінал Кубка країни проти іншої команди першої ліги — «Нафтовика».
 
Повторна спроба «біло-синіх» пробитися до півфіналу пройшла без скандального супроводу й завершилася мінімальною перемогою гранда.
 
Єдиний м’яч у матчі забив опорний півзахисник «Динамо» Денис Гармаш, який, до слова, в останніх матчах усе частіше займається атакувальними справами.
 
Після того ж як Дениса «забракували» в таборі національної збірної, не взяли з командою на важливий матч відбору ЧС-2018 до Хорватії, він відзначився результативними діями вже у третьому матчі поспіль.
 
По голу — в Кубку та чемпіонаті країни, а в товариському матчі з «Ворсклою», котрим столичний клуб заповнив нещодавню паузу в національній першості, Гармаш зробив «хет-трик». «Важливо було не програти супернику в бажанні», — підбив підсумок гостювання на Сумщині керманич «Динамо» Сергій Ребров. 
 

ТАБЛО

Кубок України. Перенесені чвертьфінали. «Нафтовик» — «Динамо» — 0:1 (Гармаш, 44). «Полтава» — «Шахтар» — не відбувся.
 
Жеребкування півфінальних пар: «Миколаїв» — «Динамо», «Полтава»/«Шахтар» — «Дніпро».
 
Перша ліга. 23-й тур. «Миколаїв» — «Полтава» — 0:1, «Іллічівець» — «Оболонь-Бровар» — 3:0, «Черкаський Дніпро» — «Інгулець» — 0:2, «Нафтовик» — «Арсенал-Київ» — 0:0, «Колос» — «Суми» — 0:0, «Геліос» — «Гірник-Спорт» — 0:1, «Верес» — «Десна» — 0:2, «Тернопіль» — Авангард» — 1:1, «Буковина» — «Скала» — 1:0.
 
Лідери: «Іллічівець» — 55, «Десна» — 47, «Верес» — 46, «Колос» — 40, «Нафтовик», «Геліос» — 23.