Вiктор Ющенко: «Це 24-та війна з Росiєю»

07.04.2017
Віктор Ющенко вважає, що зараз на Донбасі триває не АТО, а 24-та війна України з Росією.
 
Про це він заявив в ефірі телеканала ZIK.
 
«Я переконаний, що нам потрібно все назвати своїми іменами. Звичайно, це не АТО, це війна. І навіть не просто війна, а національно-визвольна війна. Це 24-та війна з Росією», — сказав Ющенко.
 
Також він переконаний, що Україні слід припинити всі відносини з Росією.
 
«У цьому контексті нам потрібно дати відповідь припиненням дипломатичних відносин, припиненням міграції людей, товарів, послуг і капіталів. І після цього вже не буде виникати питання: що робити з московськими банками, підприємствами тощо», — резюмував Ющенко.
 
Раніше в інтерв’ю ЗМІ Віктор Ющенко підкреслював, що за свого президентства він не здав би Крим Росії.
 
«Я б його не здав, це точно. Це не була проблема зброї і збройного конфлікту. Це була проблема політичного рішення», — вважає він.
 
«Якби була політична воля, то, я переконаний, тiєї блокади кримського парламенту не було б. Нам треба було захищати силою свої інститути влади, перш за все парламент, і не давати можливість розпускати руки путінським молодчикам. Тим паче, як зараз відомо з даних розвідки, Путін насправді найбільше боявся створення організованого опору для трьох сотень «зелених чоловічків» і тих груп, які їхню роботу забезпечували», — зазначив він.
 
На думку Ющенка, Україна не отримує достатньої допомоги Заходу у протистоянні з Росією, оскільки це протистояння офіційно не назване війною.
 
«Якби ми відштовхнулися сьогодні від офіційного визначення на рівні парламенту того, що в нас іде вітчизняна війна з російським путінським окупантом, це по-іншому б артикулювалося у світі. Захід спекулює визначенням «антитерористичної операції» і вмиває руки від виконання обов’язків, що взяв на себе», — сказав Президент України.
 
«У цьому й полягає проблема дефініцій — якщо у нас не війна, то втручатись у внутрішній конфлікт справді ніхто не буде. А якщо війна — це зовсім інша розмова, тим паче що гарантія недопущення втрати нашої територіальної цілісності та політичного суверенітету виписана на найвищому рівні», — додав Ющенко.
 
Також він заявив, що Мінські домовленості — це «явно російський план, за яким стоїть значна дипломатична робота, зокрема Німеччини, Франції».