На Миколаївщині багатодітна родина опинилась на межі виживання через помилку податківців

07.04.2017
Соціальні служби Первомайська, що на Миколаївщині, звинувачують главу багатодітного сімейства, де виховують одразу восьмеро дітей у віці від 2 до 15 років, у  тому, що він навмисне підробив документи та півтора року неправомірно отримував допомогу від держави.
 
Всіх малолітніх дітей позбавили харчування у школі, де вони навчаються, — їх зробили заручниками ситуації.
 
— Кілька дітей у нашій родині хворіють на астму, мені доводиться з ними часто виїжджати з нашого села до лікарні Миколаєва, яка розташована від нас у кількох сотнях кілометрів, — розповідає мати багатодітної родини Юлія Бігреу. — Гроші доводиться позичати у сусідів, щоб хоч якось прогодуватися...
 
Але чиновників дитячими сльо­зами не розчулити.
 
— Голова цієї родини надав нам неправдиві документи про свою підприємницьку діяльність, — розповіла юрист управління праці та соцзахисту населення Первомайська Ольга Магденко. — Вся родина повинна понести покарання.
 
Сам Михайло Бігреу розповів, що на сім’ю з десятьох осіб у нього на місяць виходить не більше, аніж три тисячі гривень.
 
Ці гроші він отримує за ремонт чужих меблів, інших джерел доходу його родина просто не має.
 
— Я приносив довідку з податкової про те, скільки заробляю та скільки плачу податків, — каже Михайло Бігреу.
 
— Якщо мені не повідомили вчасно інформацію про те, як саме повинні бути оформлені документи, то це не моя вина. Заяву про припинення підприємницької діяльності я написав своєчасно.
 
Готова підтримати багатодітну сім’ю місцевий адвокат Олена Петренко, яка говорить про те, що справжній винуватець у цій ситуації — це працівники податкової інспекції, які й видавали довідки про доходи.
 
«Тобто той факт, що в цій ситуації крайніми зробили багатодітну сім’ю, говорить тільки про те, що за них нема кому заступитися, — каже Олена Петренко.
 
— Якби у податковій діяли відповідно до норм закону, Михайлу Бігреу зараз не довелося б доводити очевидні факти».
 
Чергове засідання суду, на якому працівники соціальних служб Первомайська знову вимагатимуть, щоб багатодітна родина повернула соціальним службам 137 тисяч гривень,  відбудеться вже 10 квітня.
 
До тих пір, поки не буде винесено остаточне рішення у цій справі, для сім’ї Бігреу повністю припинені всі соціальні виплати.
 
Тому старші діти змушені прогулювати уроки та підробляти на городах сусідів, щоб отримати хоч якусь копійку на прожиття.