Мультфільм як зброя: у Тернополі обговорюють проблеми дитячого кіно

07.04.2017
Тернопіль  явно зазіхнув на лаври такої собі української «кіно-Ніцци» регіонального масштабу.
 
Минулого листопада «УМ» повідомляла про проведення в місті першого Всеукраїнського форуму «Кінохвиля», метою якого були популяризація вітчизняного кінематографа та максимальна активізація місцевого потенціалу в цій галузі.
 
А вже сьогодні в обласному центрі стартував перший Всеукраїнський фестиваль дитячого кіно, анімації і телебачення «КіноХвилька». 
 
Як сказав у своєму коментарі заступник міського голови Тернополя Леонід Бицюра, «КіноХвилька» — це навіть більше, ніж фестиваль. Це ще й захід для обміну досвідом та формування відповідного культурного середовища. Бо якщо дорослий кінопростір у нас більш-менш заповнений, то дитячих кіно- та телевізійних продуктів, на жаль, фактично немає. Тому акценти фестивалю ставитимуться на створенні саме дитячих програм». 
 
Леонід Бицюра акцентував, що прийняття Закону «Про підтримку кінематографії в Україні» відкриває нові можливості для створення фільмів, мультфільмів та телепрограм для дітей, адже майже всі витрати повертатимуться з державного бюджету.
 
У програмі тернопільської «КіноХвильки», окрім демонстрації кращих українських дитячих фільмів та мультиків, чимало інших цікавих заходів.
 
Це, зокрема, презентація дитячої телешколи ( Запоріжжя) та анімаційної майстерні (під керівництвом Романа Дзвонковського з Івано-Франківська), кастинг дітей  на головні ролі у  повнометражному фільмі Анатолія Матешка «Гаврик», зустрічі з майстрами виробництва дитячого кіно та анімації з Києва та регіонів.
 
Є заходи й для дорослих — приміром, дискусійна панель на тему «Мультфільм як зброя в інформаційній війні за душі українських дітей».  
 
Організаторами фестивалю є «Творче об’єднання «КіноХвиля» та громадська спілка «Асоціація регіонального розвитку та міжнародного співробітництва Тернопільщини «Стратегія успіху» за сприяння Державного комітету з питань кіно України, Національної Спілки кінематографістів, «Укранімафільму» та Тернопільської міськради.
 
А профінансовано його через надання гранту в рамках Програми національних обмінів  Європейського Союзу та Національного фонду підтримки демократії (США).