Після Європарламенту: Україні до «безвізу» залишається ще два вирішальних голосування

07.04.2017
Європейський парламент у четвер, 6 квітня, підтримав скасування короткострокових шенгенських віз для українців.
 
За відповідне рішення проголосувала більшість європейських депутатів — 521, проголосували «проти» 75 та 36 утрималися від голосування, повідомляє Бі-Бі-Сі. 
 
Напередодні в Європарламенті відбулися дебати з питання «безвізу» для України.
 
Представники окремих партій, зокрема французької ультраправої проросійської партії «Національний фронт», виступали проти, наголошуючи на зростанні рівня злочинності в країні, корупцію, конфлікт iз Росією та загальний стан дотримання прав людини у країні.
 
Більшість європарламентаріїв наголошували, що зараз саме час дозволити українцям подорожувати в країни Європейського Cоюзу без віз, зважаючи на те, що Україна виконала всі вимоги ЄС і, на думку деяких депутатів, в реформуванні країни є відчутний прогрес.
 
Україна «досягла всіх вимог, встановлених Євросоюзом, і навіть перевершила очікування з погляду довгострокових реформ», цитує заяву польського депутата від політичної групи Європейська народна партія Міхала Боні інформагенція УНІАН.
 
Боні виступив від імені болгарської євродепутатки, доповідачки Європарламенту щодо України Марії Габріел.
 
Від імені Габріел євродепутат подякував українському народу та уряду «за всі зусилля, налаштованість та терплячість».
 
Після позитивного голосування у Європарламенті наступними кроками стануть голосування в Комітеті постійних представників (COREPER) 26 квітня, а потім — на Раді міністрів ЄС.
 
У випадку позитивного рішення цих двох органів документ підпишуть та опублікують в офіційному журналі Євросоюзу. Від моменту публікації безвізовий режим запрацює через 20 днів, орієнтовно — з 11 червня.
 
Хоча в ЄС раніше заявляли, що Україна може отримати безвізовий режим з ЄС наприкінці червня. Переговори з Україною про надання безвізового режиму тривали понад 10 років.
 
У 2016 році в ЄС визнали, що Україна виконала всі 144 зобов’язання у межах візового діалогу.
 
Ідеться про скасування короткострокових віз, що не даватиме права на роботу українцям у ЄС.
 
«Безвіз» дозволить українцям в’їжджати на територію Євросоюзу (за винятком Великої Британії та Ірландії) терміном до 90 днів у кожен 180-денний період із діловою та туристичною метою, а також у сімейних справах.
 
Для в’їзду на територію ЄС без візи необхідно буде мати біометричний закордонний паспорт.
 
Водночас українці зможуть їздити без віз до чотирьох країн, що не належать до ЄС, проте є членами Шенгенської зони — Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.