Організатори Фестивалю писанок на Софіївській площі закликають злодїів повернути яйце з таксою

11.04.2017
Організатори Фестивалю писанок на Софіївській площі закликають злодїів повернути яйце з таксою

До кожної писанки охоронця не приставиш.

Минулого тижня y центрі Києва встановили понад півтисячі унікальних величезних яєць.
 
Їх розмальовували майстри з усіх куточків України.
 
Хоч офіційно Фестиваль писанок на Софійській площі розпочався тільки вчора (його перенесли через погодні умови), але навколо нього вже виник скандал.
 
У неділю посеред білого дня невідомі вкрали один з експонатів.
 
«Зникла одна з найкрасивіших писанок, на якій було зображено таксу. Вона подобалася відвідувачам найбільше, люди фотографувалися поруч. Просимо, поверніть таксу.
 
Адже це унікальна робота. Викрадач не зможе її нікому показати, бо відразу ж розкриє себе», — каже куратор проекту Folk Ukraine Ігор Добруцький.
 
Вкрадена писанка — це метрове яйце. Організатори фестивалю  припускають, що викрадач накрив її чимось, зняв і вивіз на машині.
 
«Охорона y нас є, але дуже багато відвідувачів. Викрадення пов’язуємо з тим, що писанку було розміщено ближче до паркану. Саме тому її було легко винести», — коментує  менеджер проекту «585 художників» Єлизавета Крестьянкина.
 
У поліцію про крадіжку поки не заявляли. Організатори сподіваються, що яйце повернуть. 
 
Хоч на Софійській та Михайлівській площах і є охорона, її замало, кажуть відвідувачі фестивалю.
 
«Яєць багато, a охорони мало. Ми з донькою гуляли близько години на площі й зустріли, здається, двох чи трьох охоронців. Звісно, до кожної писанки охоронця не приставиш, але про безпеку унікальних, за словами організаторів, експонатів варто подбати краще.
 
Якщо не вкрасти, то пошкодити будь-що можна без зайвих зусиль. Мені здається, що до подібних заходів варто ставитися з великою відповідальністю. Кілька патрульних автомобілів зайвими не будуть, судячи з останніх подій», — ділиться спостереженнями з «УМ» киянка Юлія Карпійцева.
 
Нагадаємо, на Софійській площі розміщено 374 писанки. Вони  розписані українськими художниками в авторському стилі.
 
На Михайлівській площі виставлено інші експонати, які представляють традиційні розписи регіонів України, та дитячі роботи.
 
На території великоднього містечка представлено Всеукраїнську колекцію великодніх писанок, яка нараховує 25 тисяч експонатів.
 
На Володимирському проїзді  організовано Великодній ярмарок та Ярмарок садівництва.
 
У парку «Володимирська гірка» розмістили лаунж-зону, зону майстер-класів, ярмарок живопису і ярмарок хенд-мейд.
 
Відкриття мало відбутися y вихідні, але через дощ його перенесли на понеділок. Милуватися писанками можна буде до 23 квітня.