Верховний суд окупованого Криму продовжив арешт для фігурантів справи «Хізб ут-Тахрір»

11.04.2017
Як розповів адвокат обвинувачених Еміль Курбедінов, таке рішення суд прийняв після того, як сторона обвинувачення надала оперативну інформацію про те, що на території материкової частини України його підзахисних визнали політв’язнями.
 
— Арештованих утримують силоміць з єдиною метою — не допустити їх переміщення на територію України, — заявив адвокат Еміль Курбедінов.
 
— На судовому засіданні всі четверо представників кримськотатарського народу сиділи у клітці. Відповідно до законів Російської Федерації, якщо зв’язок із панісламістською організацією «Хізб ут-Тахрір» буде доведено, то Емілю Джемаденову, Узаіру Абдулаєву, Теймуру Абдулаєву, Айдеру Саледінову та Рустему Ісмайлову загрожує до 17 років позбавлення волі.
 
За словами Еміля Курбедінова, у найближчi три дні буде подано апеляційну скаргу, після чого її розгляне Верховний суд Криму.
 
Нагадаємо, 12 травня минулого року в Бахчисараї російські силовики провели низку обшуків у будинках мусульман, а також у місцевому кафе.
 
Підсумком цієї облави стало затримання чоти­рьох місцевих жителів, яким висунули звинувачення у тероризмі.
 
Саме так було сфабриковано справу «Хізб ут-Тахрір», яка на даний час привернула до себе увагу світової спільности завдяки втручанню правозахисників з України, Криму та Європи.
 
В анексованому Росією Криму співробітники Центру з протидії екстремізму (Центр «Е») регулярно проводять рейди та відправляють до СІЗО представників кримськотатарського народу, українців.
 
Так, підсумком лише однієї облави на Центральному ринку Сімферополя стало затримання 11 осіб.
 
— Мені вдалося зв’язатися з одним із заарештованих, який розповів, що всіх доставили до будівлі Центру «Е», де вже утримували декілька десятків людей, — розповів кореспондент «Радіо «Свобода» Антон Наумлюк. — Нам стало відомо, що серед заарештованих є правозахисник Андрій Крисько та журналіст Тарас Ібрагімов, що фіксували рейд силовиків на ринку у місті Сімферополь.
 
Тим часом стало відомо, що Руслан Зейтуллаев, якого повторно судять у Північнокавказькому військовому окружному суді РФ, оголосив безстрокове голодування.
 
Адвокат Еміль Курбедінов заявив, що його підзахисний пішов на цей крок через відчай, адже всі клопотання та докази захисту суд до розгляду не приймає.
 
Руслан Зейтуллаев готовий припинити голодування тільки після задоволення його вимог судовою системою Російської Федерації.
 
Як повідомив кореспондент «Радіо «Свобода» Антон Наумлюк, серед вимог Руслана Зейтуллаева є вимога про припинення переслідування кримських татар та закриття політично мотивованих кримінальних справ проти них.
 
У цьому зверненні до окупаційної влади Росії, яке через соціальні мережі оприлюднили журналісти, йдеться про те, що «протягом двох років грубо порушуються права кримських татар.
 
Викрадення людей, вбивства, незаконні затримання та допити, десятки взятих під варту, сотні адміністративних арештів, антиконституційні величезні штрафи учасникам зборів, усе це та багато іншого триває на території окупованого Криму вiдтодi, як він опинився фактично під юрисдикцією Росії».
 
Також Зейтуллаев вимагає від окупаційної влади допустити до нього представника Міністерства закордонних справ України та передати його та інших фігурантів по справі «Хізб ут-Тахрір» державі Україна.