Кривава Вербна неділя в Єгипті: під час терактів у християнських храмах загинули 44 людини

11.04.2017
Кривава Вербна неділя в Єгипті: під час терактів у християнських храмах загинули 44 людини

Останніми роками випадки насильства щодо християн у Єгипті почастішали.

Щонайменше 44 людини загинули в Єгипті під час терактів у Вербну неділю. Мішенню стали два християнські храми у Танті та Александрії, повідомляє «Євроньюс».
 
В останньому місті смертник привів у дію вибуховий пристрій поблизу кафедрального собору Святого Марка, що є історичною резиденцією очільника Коптської церкви.
 
Сам Папа Тавадрос у момент теракту був у соборі, але не постраждав. 
 
Вибуховий пристрій у тантаському храмі Мар-Гіргіс спрацював у момент богослужіння. Бомбу заклали під однією з лав у першому ряду.
 
До лікарень Танти доставлені близько 80 поранених, чимало з них перебувають у критичному стані.
 
Після теракту в Танті обурений натовп ледь не лінчував очільника управління безпеки міста, який прибув на місце трагедії.
 
Його звинуватили у службовому недбальстві, адже лише 10 днів тому поряд із храмом уже знаходили вибуховий пристрій.
 
Згодом міністр внутрішніх справ відсторонив чиновника від виконання обов’язків.
 
Папа Римський Франциск засудив теракти в Єгипті, спрямовані проти коптської громади.
 
Зі словами співчуття і болю до рідних загиблих і поранених він звернувся у Ватикані під час урочистого богослужіння на площі Святого Петра з нагоди Вербної неділі.
 
Понтифік закликав паломників, які зібралися на месу, помолитися разом із ним за невинних жертв терактів у Єгипті та столиці Швеції Стокгольмі.
 
«Я висловлюю найглибші співчуття його святості патріарху Тавадросу ІІ, Коптській церкві й усьому єгипетському народові. Я молюся за загиблих і поранених. Душею я разом з їхніми родинами й з усією громадою», — сказав Папа Римський.
 
Теракти в Єгипті сталися за три тижні до запланованого візиту до цієї країни понтифіка. Під час цієї поїздки він має зустрітися з патріархом Коптської православної церкви, президентом Єгипту та лідером сунітів.
 
Президент Єгипту Абдель Фаттах ас-Сісі оголосив у країні режим надзвичайного стану на три місяці, який охопить і час перебування в країні Папи. В країні оголосили триденну жалобу. 
 
Рада Безпеки ООН різко засудила теракти в християнських храмах Єгипту, назвавши їх «жахливими» та «підлими».  Про це йдеться в ухваленій у неділю заяві.
 
У Радбезі ООН також закликали всі країни до співпраці з владою Єгипту, аби притягти до відповідальності причетних до нападів терористів, передає інформагенція «Франс Пресс».
 
Відповідальність за напади взяла на себе екстремістська організація «Ісламська держава», заборонена у багатьох країнах світу.
 
Коптська православна церква є найбільшою християнською спільнотою Єгипту.
 
Християни-копти становлять приблизно 10% населення Єгипту. Насильство щодо коптських християн зросло в останні роки, особливо з 2013 року, коли військовий уряд, що прийшов до влади, посилив боротьбу з ісламістами.
 
Деякі з прихильників поваленого президента Мухаммеда Мурсі і руху «Брати-мусульмани», який він очолював, вважають, що християни підтримували військовий переворот.
 
У грудні 2016-го 25 людей загинули внаслідок вибуху під час богослужіння в коптському соборі в Каїрі.
 
У лютому 2017 року бойовики «Ісламської держави» заявили, що планують нові напади на коптів.
 
Першого квітня пролунав вибух біля навчального центру поліції міста Танта, 16 людей тоді були поранені.