Розкопали «томагавки» війни: Трамп остаточно розбив надії Кремля на його прихильність

11.04.2017
Розкопали «томагавки» війни: Трамп остаточно розбив надії Кремля на його прихильність

Після того як 7 квітня збройні сили США обстріляли ракетами військову базу сирійської армії в провінції Хомс, головні фігуранти кризи у Сирії обмінюються гострими заявами.
 
Росія, Іран i рух «Хезболла», які підтримують президента Сирії Башара Асада, оприлюднили спільну заяву, де підкреслили, що у відповідь на агресію США лише посилять підтримку сирійської влади. 
 
У Москві це протистояння порівнюють навіть iз Карибською кризою.
 
«Ці удари спрямовані не лише проти Сирії, а й проти Росії. Коли американці завдавали ударів по авіабазі, вони не знали, чи були там наші громадяни. Така ситуація може призвести щонайменше до повторення Карибської кризи, що майже штовхнула світ на межу ядерної війни», — вважає перший заступник голови комітету Держдуми Росії з державного будівництва і законодавства Михайло Ємельянов.
 
Сьогодні держсекретар США Рекс Тіллерсон планує порушити питання про відповідальність Росії за ліквідацію хімічної зброї у Сирії на зустрічі з міністром закордонних справ Сергієм Лавровим у Москві.
 
«Очевидно, що вони зараз є союзниками Башара Асада, вони повинні мати на нього великий вплив, зокрема на його рішення щодо застосування хімічної зброї. Вони повинні вплинути на нього, аби він більше не робив цього. Я сподіваюся, що Росія глибоко задумується щодо подальшого союзництва з Башаром Асадом, тому що на неї певною мірою лягає частка відповідальності за такі жахливі атаки», — наголосив Тіллерсон.
 
Водночас президент Ірану Хассан Рохані засудив американські ракетні удари, а також розкритикував ті близькосхідні країни, які підтримали їх.
 
РФ та Іран наголошують, що США знають їхню «здатність добре реагувати».
 
Згідно із заявою командного центру бойових дій у Сирії, ракетний удар США по сирійській авіабазі був перетином «червоних ліній».
 
Нагадаємо, флот США у Середземному морі в ніч на 7 квітня випустив близько 50 ракет «Томагавк» по підконтрольній військам президента Башара Асада військовій базі в Сирії.
 
За даними США, саме з цієї бази були запущені літаки, які здійснили хімічну атаку в провінції Ідліб. Сирійські літаки були знищені ракетним ударом США.
 
Пентагон додав, що метою авіаудару є «стримування режиму від використання хімічної зброї знову».
 
Франція, Британія і США також вважають сирійську владу винною у нападі. Міністр оборони Великої Британії Майкл Феллон звинуватив Росію «у кожній цивільній смерті» під час хімічної атаки.
 
Феллон наголосив, що Кремль відповідальний за хімічну атаку як «покровитель» режиму Башара Асада.
 
Раніше міністр закордонних справ Велико­британії Борис Джонсон скасував візит до Москви, запланований на 10 квітня.
 
Велика Британія має намір підштовхнути держави Заходу до запровадження нових санкцій проти Росії, якщо вона не припинить підтримувати режим президента Сирії Асада.
 
Міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон заявив, що домагатиметься, аби західні країни розробили «серйозні штрафні заходи» у відповідь на газову атаку в Сирії, у результаті якої загинули близько 90 осіб, написало в понеділок 10 квітня британське видання «Таймс».
 
Згідно з інформацією видання, документ про запровадження нових санкцій був підготовлений Джонсоном до зустрічі міністрів закордонних справ країн Великої сімки (G7) в італійській Луцці, яка відбувається 10-11 квітня.
 
За підсумками цієї зустрічі, G7 має ухвалити спільну заяву із закликом до РФ вивести війська із Сирії та припинити підтримувати Асада, зазначив глава британського МЗС.