Художник «України молодої» Володимир Солонько отримав срібний диплом конкурсу «Карикатура в українській пресі»

12.04.2017
Художник «України молодої» Володимир Солонько отримав срібний диплом конкурсу «Карикатура в українській пресі»

Ювілейна десята виставка «Карикатуристів України» відкрилася у Києві, в галереї «Майстерня».
 
Художників, які до неї долучилися, сміливо можна назвати легіоном бойових олівців.
 
Навіть ті учасники виставки, які минулого року не торкалися теми АТО, сепаратизму, російської агресії і загалом «русского міра», цього разу не просто «виправились», а й зуміли приємно здивувати по-справжньому дотепними, влучно-дошкульними і, головне, високохудожніми творами. 
 
Варто відзначити роботи на теми війни і Росії Броніслава Жуковського, Сергія Федька, Валерія Чмирьова, Олександра Коноваленка з Херсона (сюжет: три богатирі і «Моторола»), Анатолія Гайна з Кривого Рогу — учасника бойових дій, комікси якого влучно і переконливо розвінчують усілякі російські фейки і провокації; а також корифеїв української карикатури Анатолія Василенка, донечанина Миколу Капусту і Олексія Кохана. 
 
Соціальна тематика й на попередніх виставках була присутня, але, здається, ніколи ще так не рясніла справжніми шедеврами.
 
Узяти хоча б «жіночку з Великої кільцевої дороги» киянина Броніслава Жуковського, яка замість платні за свої послуги вимагає погасити їй... комунальні платежі.
 
Екологію можна назвати третьою за значенням темою виставки.
 
Прогнозовано відзначився тут Віктор Голуб зі Здолбунова, що на Рівненщині. І не тільки бурштин і метушня навколо нього схвилювали художника.
 
Сміттєве цунамі, що загрожує накрити всю нашу цивілізацію, — проблема не менш гостра.
 
Олексій Кохан «змоделював» рапорт інопланетян, які приземлилися у, м’яко кажучи, неблагополучному з точки зору екології «центрі». Герой Валерія Могильного вже викручує у лісі гриби-мутанти за допомогою викрутки.
 
А художник з Бердянська Сергій Семендяєв, натякаючи на надмірну забудову наших міст, пропонує вивчати сузір’я по... вікнах хмарочосів.
 
Деякі художники свідомо уникають у своїх творах надмірної конкретики. Вони тяжіють до вічних загальнолюдських цінностей.
 
І важко було б уявити виставку без доброзичливого гумору киян Андрія Саєнка, Генадія Назарова, Олександра Міхнушева, дотепних філософських знахідок Анатолія Кізлова.
 
За традицією, було підбито підсумки конкурсу імені Валерія Зелінського «Карикатура в українській пресі» за 2016 рік.
 
Срібний диплом отримав Володимир Солонько, художник газети «Україна молода», почесні — Анатолій Гайно, Олег Гуцол (Білорусь), Микола Капуста, Олександр Коноваленко, Сергій Рябоконь, Сергій Семердяєв, Олег Смаль і Сергій Федько.
 
Ще одна особливість десятої виставки — фактична презентація часопису «Перець. Весела Республіка» (готується до друку третє число).
 
Його головний редактор Юрій Цеков поздоровив присутніх з 95-річчям відновленого журналу і висловив надії, що з часом на сторінках видання можна буде розміщати більшу кількість чудових творів різних майстрів, які довелося побачити на виставці.