У Херсоні відродять Кримський медуніверситет

19.04.2017
На Херсонщині планують відродити Кримський державний медичний університет.
 
Нині у Херсонській ОДА розробляють план із відновлення роботи вишу, який «завис у повітрі» після анексії Криму Росією.
 
Новостворений вуз приверне абітурієнтів із півострова, а також забезпечить кваліфікованими кадрами Херсонщину.
 
У зверненні, яке влада Херсонщини передала до Кабінету Міністрів, МОЗ та Міносвіти, йдеться про те, що у Херсоні створені філії кафедр факультету післядипломної освіти Кримського медичного університету ім. С. І. Георгієвського.
 
На базі закладів охорони здоров’я для стажування лікарів-інтернів розміщені п’ять кафедр філії факультету післядипломної освіти зазначеного університету.
 
«Найголовніше питання — це знайти відповідне приміщення, — розповів проректор Донецького національного медичного університету ім. М.Горького Олександр Попадинець.
 
— У нас є досвід відновлення роботи одного з факультетів унiверситету в місті Кропивницький після окупації Донецька. Тому план заходів щодо відновлення функціонування Кримського медичного університету на Херсонщині вже готовий».
 
Херсонщина потребує 1500 фахівців медичної галузі. Цю проблему і може допомогти вирішити виш.
 
Як зазначив директор обласного департаменту охорони здоров’я Віктор Короленко, фінансуватимуть унiверситет за рахунок державного бюджету.
 
Як відомо, зараз на розгляд Верховної Ради внесено законопроект про внесення змін до Закону «Про вищу освіту».
 
У разі його прийняття абітурієнти з Криму зможуть здобувати вищу освіту безплатно. Ініціатором законопроекту став народний депутат від Херсонщини Олександр Співаковський.
 
Після окупації півострова Кримський державний медичний університет ім. С. І. Георгієвського був включений до складу так званого «Кримського федерального університету», створеного за рішенням уряду Росії на базі семи вишiв та семи наукових організацій анексованого Криму.
 
Причому медичний ВНЗ, який тепер називається «Медична академія імені С. І. Георгієвського», увійшов до складу КФУ без науково-лікувальної бази.
 
Близько 400 іноземних студентів медуніверситету ім. С. І. Георгієвського були змушені перервати своє навчання відразу ж після прийняття рішення про його включення до складу новоствореного федерального університету.
 
Рішення про перенесення Кримського медуніверситету на Херсонщину було прийнято після того, як 26 вересня 2016 року в Києві відбулося урочисте відкриття Таврійського національного університету (ТНУ) ім. Вернадського, відродженого у столиці після анексії Криму Росією.
 
Як розповів в.о. ректора ТНУ Володимир Казарін, ТНУ успішно почав навчальний рік 2016-17 i прийняв на навчання понад 700 студентів, які перевелися з півострова.
 
Це відкриває більше перспектив для розвитку освіти на півдні України та є дієвим кроком на шляху до деокупації анексованого півострова.