Штучна омана: чому не варто вживати синтетичні замінники цукру

19.04.2017
Штучна омана: чому не варто вживати синтетичні замінники цукру

Штучні підсолоджувачі — прихована небезпека? (Фото з сайта BLIK.net.ua.)

Часом доводиться чути, що штучні замінники цукру допомагають людині залишатися стрункою.
 
Тому, мовляв, їх часто використовують, готуючи дієтичні страви. А також додають до чаю та кави.
 
Солодко, але не так калорійно. Таким є мотив.
 
Проте, як стало відомо в результаті певних «харчових експериментів», штучні підсолоджувачі можуть справляти зворотний ефект, допомагаючи набрати зайві кілограми.
 
Науковці провели експеримент зі щурами. Дослідники Університету Пердью (США) розділили гризунів на дві групи: одну годували йогуртом, підсолодженим звичайним цукром, а другій давали такий же молочний продукт, але із сахарином.
 
Хоч цей замінник фактично не містить калорій, однак він набагато солодший за цукор.
 
Як показало дослідження, щури, що смакували йогуртом із сахарином, вагу набирали значно швидше. До того ж, вони споживали набагато більше їжі, ніж їхні «колеги», які отримували звичайну глюкозу.
 
Замінники цукру, на думку вчених і медиків, цілком можуть сприяти ожирінню, адже порушують природні смакові механізми в організмі.
 
Солодкість смаку не завжди дозволяє організму оцінити калорійність їжі, і це позначається на швидкості обмінних процесів та апетиті.
 
Штучні підсолоджувачі збивають із пантелику організм, позбавляють його здатності контролювати кількість їжі, тому вони дуже підступні.
 
Епідемія ожиріння, яка охопила деякі розвинені країни, змусила медиків замислитися: чи не пов’язана ця тенденція зі споживання синтетичних замінників цурку.
 
Дослідники дійшли висновку: так, між цими фактами існує пряма залежність.