На Миколаївщині чиновнинки наживались на ліках для тяжко хворих

20.04.2017
На даний час усе ще тривають обшуки у Миколаївському обласному управлінні з питань охорони здоров’я, а його колишню очільницю Маргариту Капусту судитимуть одразу за двома кримінальним статтями: «Зловживання владою» (стаття 364 КК України), а також «Службова фальсифікація» (стаття 366 КК України).
 
Так звана «інсулінова справа» сколихнула південне місто після того, як прокуратурою Миколаївської області були оприлюднені факти порушень при закупівлі інсуліну та гемодіалізу для тяжко хворих людей.
 
Загальна сума угоди становить майже 4 млн. гривень. Неправомірні дії корисливих чиновників призвели до того, що майже три місяці інсулін був недоступний для пацієнтів.
 
Як розповіла секретар тендерного комітету Миколаївської обласної бази спец­медпостачання Світлана Сідова, торги блокувалися чиновниками свідомо.
 
А ось екс-директор Миколаївської обласної бази спеціального медичного постачання полковник запасу Сергій Лєженцев повідомив у правоохоронні органи про корупційні схеми при закупівлі інсуліну, які використовувала заступниця очільника Миколаївщини Оксана Янішевська.
 
Компанії, інтереси яких лобіювали чиновники, звернулися до Антимонопольного комітету та заблокували тендер.
 
Проте поліція тривалий час не могла знайти винних. Як заявив прокурор Миколаївської області Тарас Дунас, у зв’язку з не­ефективністю розслідування, його підлеглим довелося забрати цю справу під свій контроль до слідчого відділу прокуратури області.
 
— У ході обшуку було вилучено листування, документацію, дані про суб’єктів підприємницької діяльності, які брали участь у тендерах, — розповів заступник прокурора області Степан Божіло.
 
— Вилучені документи детально вивчаються слідчою групою. Крім цього, зараз вирішується питання про арешт вилученого майна, а також призначено низку досудових експертиз.
 
Відомо, що на посаду голови обласного управління охорони здоров’я Миколаївської області Маргарита Капуста потрапила за протекцією скандально відомого своїми нетрудовими статками і коштовними колекціями екс-«губернатора» Миколи Романчука.
 
На посаді вона протрималася трохи більше року і за цей час «прославилася» своєю участю у значній кількості скандальних історій.