Британський прем’єр Тереза Мей несподівано оголосила дочасні парламентські вибори

20.04.2017
Британський прем’єр Тереза Мей несподівано оголосила дочасні парламентські вибори

Тереза Мей: «Вибори потрібні зараз».

Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей у вівторок несподівано оголосила про проведення дочасних парламентських виборів, а вчора винесла на обговорення парламенту дату їх проведення — 8 червня — на три роки раніше від встановленого терміну, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Пані Мей, яка очолила британський уряд у липні 2016 року після відставки Девіда Кемерона, до останнього заперечувала можливість дострокових виборів до 2020 року.
 
Як зазначив представник глави уряду, Тереза Мей уже повідомила королеві Єлизаветі ІІ про намір попросити парламент проголосувати за дострокові вибори.
 
Рішення про позачергові вибори — перший різкий крок у недовгій кар’єрі прем’єр-міністра Мей.
 
Лідер торі (консерваторів), які впевнено тримають першість за популярністю в усіх опитуваннях, пояснила дострокові вибори прагненням стабільності в умовах, коли країна почала переговори про вихід із ЄС.
 
Одразу після цього оголошення фунт стерлінгів незначною мірою впав щодо долара, але майже одразу піднявся до найвищих показників із лютого.
 
Опитування показують, що Тереза Мей iз великою ймовірністю вибори виграє. Ця перемога посилить позиції Консервативної партії напередодні переговорів про вихід із ЄС і зменшить політичну непередбачуваність у країні.
 
Власне, з цією метою глава уряду i йде на дочасні вибори.
 
На думку пані Мей, політичні ігри інших партій заважають успішному виходу з ЄС і стабільності всередині країни.
 
«Тому нам потрібні загальні вибори. І потрібні вони зараз», — заявила голова уряду.
 
За словами пані Мей, зараз країна діє як єдине ціле, а Вестмінстер (парламент) — ні.
 
Опозиційна Лейбористська партія раніше обіцяла заблокувати фінальну угоду про вихід із ЄС, а тепер у її середовищі стався розкол на прихильників і противників Брекзиту, що послабило рейтинги партії і обернеться на виборах втратою частини мандатів, які перейдуть до правлячих консерваторів.
 
Шотландська національна партія обіцяла голосувати проти законопроекту про припинення пріоритету європейського законодавства над британським, а ліберал-демократи погрожували завести роботу парламенту в глухий кут.
 
Лідер лейбористів Джеремі Корбін привітав рішення прем’єр-міністра, сказавши, що вибори дадуть можливість британцям «проголосувати за уряд, який буде ставити на перше місце інтереси більшості».
 
«Лейбористи пропонують ефективну альтернативу чинному уряду, який виявився неспроможним перебудувати економіку, а натомість влаштував руйнівні скорочення витрат і призвів до зниження рівня життя», — додав пан Корбін.
 
«Це можливість змінити напрямок розвитку країни. Якщо ви не хочете катастрофічно важкого Брекзиту. Якщо ви хочете, щоби Британія залишилася в єдиному ринку. Якщо ви хочете, щоби Британія залишалася відкритою, толерантною і єдиною. Це ваш шанс», — прокоментував лідер ліберал-демократичної партії Тім Фаррон.
 
Перший міністр Шотландії Нікола Стерджен звинуватила консерваторів у бажанні «повернути Британію вправо», нав’язати жорсткий Брекзит і провести ще більші скорочення ви­трат.
 
Акт про фіксований термін повноважень парламенту від 2011 року передбачає, що загальні вибори до парламенту проводяться кожні п’ять років у перший четвер травня.
 
Попередні вибори в британський парламент відбулися 7 травня 2015 року, наступні мали бути не раніше 2020 року.
 
Зараз законопроект про проведення дострокових виборів має схвалити парламент.
 
Для цього необхідні дві третини голосів членів Палати громад. Палата громад нараховує 650 депутатів. Відтак, щоби дострокові вибори відбулися, необхідна підтримка 434 парламентаріїв.
 
Нині у консерваторів 330 місць у парламенті, що є простою більшістю.
 
У лейбористів — 229 місць, у Шотландської національної партії — 56 місць, у Ліберальних демократів — 8.
 
Очевидно, що Мей прагне зміцнити хитку більшість своєї партії. Консерватори нині лідирують в опитуваннях суспільної думки.
 
Шотландська національна партія має 56 з 59 місць від Шотландії у парламенті й оптимістично налаштована зберегти їх усі.
 
Окрім цього, у Шотландії готуються до нового референдуму про незалежність.
 
На нього потрібна згода прем’єр-міністра, але від Мей такої згоди немає.
 
Саме ці вибори стануть вирішальною битвою за Брекзит.
 
Декорації для неї уже готові — лідер опозиції лейборист Джеремі Корбін загруз у внутрішньопартійних конфліктах, а перший міністр Шотландії Нікола Стерджен готується до чергової битви за незалежність півночі.
 
Інші партії, що також виступають проти Брекзиту, теж сподіваються відірвати шматок у фракції консерваторів.