Українцям обіцяють здешевшання плати за опалення на 300-400 гривень

21.04.2017
Українцям обіцяють здешевшання плати за опалення на 300-400 гривень

Оприлюднені попередні майбутні тарифи за центральне опалення, здавалося б, мали лише підняти настрій пересічному українцю, адже Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у галузях енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), прогнозує зниження щомісячних рахунків за тепло на 300-400 гривень.
 
Але, як відомо, за все треба платити, адже НКРЕКП продовжує відстоювати необхідність так званої абонплати за газ — поділу плати за природний газ як товар та плати за її транспортування й розподіл. 
 
І хоча після шквалу критики газову «абонплату» комісія в авральному порядку 4 квітня скасувала (адже зростання загального щомісячного рахунку за газ i так уже допекло українців),  проте додаткові консультації в НКРЕКП із його керівником Дмитром Вовком фактично нічого й не змінили.
 
Як відомо, понад 60% тарифу за опалення складає ціна на природний газ.
 
Тому й не слід дивуватися наполегливості НКРЕКП щодо намагань будь-що запровадити злощасну «газову абонплату».
 
Провели навіть перші масштабні розрахунки  для 11 постачальників тепла («Київенерго», «Харківські теплові мережі», «Євро-реконструкція», «Вінницяміськтеплоенерго», «Житомиртеплокомуненерго», «Хмельницьктеплокомуненерго», «ДП «Криворізька теплоцентраль», «Тернопольгортеплокомуненерго», «Мелітопольські теплові мережі», «Бахмут-енергія», «Чернівцітеплокомуненерго»), які, як стверджують у Нацкомісії, показали, що вартість 1 Гкал тепла зміниться, якщо застосувати плату за розподіл газу.
 
У середньому тариф, як стверджують постачальники тепла, зменшиться приблизно на 60 грн. за 1 Гкал — це більш ніж 5% діючого в цьому опалювальному сезоні тарифу на тепло.
 
Найімовірніше, у недалекому майбутньому українцям таки не уникнути «рятівної» абонплати за газ. 
 

А ТИМ ЧАСОМ

Довіряй та перевіряй. Вочевидь, саме цим принципом керувався мер Києва Віталій Кличко, доручивши днями головам районів перевірити, чи «Київенерго» закопало все, що розрило після здійснення ремонтних робіт тепломереж.
 
«Щоби наслідки були ліквідовані «Київенерго», щоб був покладений асфальт, територія приведена до належного стану. Адже це — ваша зона відповідальності. І спільно з «Київенерго» ви маєте усунути всі недоліки», — наголосив Віталій  Кличко на засіданні Київради, доручивши «Київенерго» надати головам районів Києва карту ділянок, які ті  розривали-закопували.