Сімейна традиція: українські дзюдоїсти здобули два «швидких» «золота» на ЧЄ-2017

25.04.2017
Сімейна традиція: українські дзюдоїсти здобули два «швидких» «золота» на ЧЄ-2017

16-річна Дар’я Білодід (у білому) сенсаційно виграла дорослий чемпіонат Європи з дзюдо. (Фото з сайта www.ukrainejudo.com.)

Кожного разу — спочатку до Лондона, а через чотири роки до Ріо — відправляючи знаного вітчизняного дзюдоїста Георгія Зантараю на Олімпіаду, в таборі національної збірної очікували від чемпіона світу та Європи олімпійської медалі.
 
Проте з обох турнірів Гео повернувся з порожніми руками, відверто проваливши відповідальні старти.
 
Після невдачі Зантараї на останніх Іграх  подумалося, що 29-річний спортсмен потихеньку завершуватиме кар’єру.
 
Перед стартом ЧЄ-2017 у Варшаві головний тренер збірної Віталій Дуброва так і казав: «Георгій далекий від своєї оптимальної форми».
 
Проте, ступивши на варшавське татамі, чемпіон світу 2009 року несподівано для багатьох згадав свої золоті роки й видав у столиці Польщі на гора неймовірний вечір.
 
Господарі змагань Патрік Вавжичек та Матей Польяк, італієць Маттео Медвес, білорус Дмитро Миньков та словенець Адріан Гомбоц — усі вони, значно молодші за нашого дзюдоїста, стали жертвами ветерана, котрий, схоже, останнім часом неймовірно сильно ностальгував за великими перемогами.
 
Як результат, після шестирічної паузи Зантарая, за плечима котрого десять континентальних форумів, знову чемпіон Європи.
 
А от 16-річна Дар’я Білодід на турнір до Варшави поїхала як дебютант дорослого ЧЄ.
 
Проте незнайома атмосфера не завадила юній дзюдоїстці з Києва вибороти золоту нагороду.
 
Без сумніву, статус «темної конячки» надав Дарині — чинній чемпіонці Європи серед юніорів — певних преференцій.
 
Однак, щоб так, з наскоку, виграти дорослий ЧЄ — такого від молодої українки ніхто не очікував.
 
Власне чоти­рьох своїх опоненток Білодід здолали лише в додатковий час, зокрема й суперницю по фіналу — росіянку Ірину Долгову.
 
Варто відзначити, що головними уболівальниками Дарини у Варшаві, й водночас — секундантами, були її батьки, під орудою котрих спортсменка й робить упевнені кроки в дзюдо.
 
У минулому вони обоє — Геннадій Білодід та Світлана Кузнєцова — дзюдоїсти. На рахунку голови сімейства кілька знаних успіхів — два європейських «золота» й світова «бронза».
 
Як свідчить офіційний сайт федерації дзюдо України, у 2003 році на чемпіонаті Європи Геннадій Білодід разом з Валентином Грековим установили рекорд за швидкістю здобуття для збірної України континентального «золота», упродовж двох днів поклавши до синьо-жовтої скарбнички дві нагороди найвищого зразка. 
 
Уже як тренер Білодід переписав свій рекорд, посприявши тому, щоб в один день європейської першості в активі української збірної опинилося дві золоті відзнаки.