Арешт не є доречним: Мартиненко спатиме удома завдяки однопартійцям iз «Народного фронту»

25.04.2017
Арешт не є доречним: Мартиненко спатиме удома завдяки однопартійцям iз «Народного фронту»

Микола Мартиненко запевняв суд, що в його провадженні багато політики, а не криміналу.

Гучне затримання детективами НАБУ скандально відомого колишнього депутата від «Народного фронту» Миколи Мартиненка обернулося пшиком.

Адже, хоч як нарікали однопартійці затриманого на заангажованість судді Солом’янського райсуду столиці Олександра Бобровника, саме він звільнив Мартиненка на поруки міністрів і депутатів від «Народного фронту».

Експерти ж зауважують, що Мартиненко не опинився під вартою лише тому, що згаданий вище суддя перебуває на гачку не у керівництва НАБУ (як стверджувала група підтримки екс-депутата), а у керівництва Генпрокуратури, яке або домовилося з колишнім соратником Мартиненком, або з якихось інших причин не вважає доречним його арешт. 

Відчуйте різницю між кавою і ураном 

Сміх крізь сльози, але окремі активісти наводять у соц­мережах приклад, коли в тому ж Солом’янському райсуді днями переселенця з Донбасу, який поцупив у супермаркеті банку кави за 200 гривень, запроторили до СІЗО на 60 діб на час слідства. 
 
Миколу Мартиненка підозрюють не у крадіжці банки кави, адже слідчі НАБУ і прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури  інкримінують йому оборудки  під час закупівлі уранового концентрату для державного підприємства «Східний гірничозбагачувальний комбінат».
 
Сума розтрат сягає не 200 грн., а 17,28 млн. доларів США.
 
Зрештою, переселенець перебуватиме під вартою, а Мартиненко — на поруках друзів-однопартійців на волі. Щоправда, закордонні паспорти довелося здати. 
 
«Відмовити в задоволенні клопотання, застосувати до Миколи Мартиненка запобіжний захід у вигляді особистої поруки народних депутатів та міністрів», — зазначив суддя Олександр Бобровник минулої суботи. 
 
Мартиненко навіть не приховував радісної посмішки.
 
І байдуже, що він має повідомляти суд про зміну місця проживання, з’являтися на виклики для слідчих дій та утримуватися від спілкування з низкою осіб, які фігурують у матеріалах кримінального провадження.
 
Бо ж не доведеться ночувати у СІЗО, що йому вельми не сподобалося дві ночі поспіль після затримання минулого четверга. 
 
Тож у залі суду пан Мартиненко подякував усім, хто взяв його на поруки: «Я готовий іти в суд по всіх фактах, що назвали прокурори, і відстоювати свою правоту».
 
Зауважимо, що про готовність узяти Мартиненка на поруки заявили урядовці та депутати переважно від «Народного фронту»: міністр молоді і спорту Ігор Жданов, міністр освіти Лілія Гриневич, народні депутати Павло Пинзеник, Георгій Логвинський, міністр інфраструктури Володимир Омелян та інші.
 
Тоді як НАБУ і Спеціалізована антикорупційна прокуратура просили суд узяти  Миколу Мартиненка під варту на 60 діб, з альтернативою застави в 300 мільйонів гривень.
 
Дорогі адвокати підозрюваного ледь сорочки на собі не рвали в суді, запевняючи, що таких великих грошей у їхнього клієнта просто немає і ніколи не було. 

«Я поламав нецивілізовану тенденцію» 

Звісно ж, що ще до оголошення рішення суду Мартиненко заявив, що справа щодо нього є сфальсифікованою і пов’язана з політичними амбіціями керівників НАБУ і САП — Артема Ситника, Гізо Углави та Назара Холодницького.
 
«Узагалі формула, як працює НАБУ та САП, полягає в наступному: вручення підозри безпідставно, далі обрання запобіжного заходу — утримання під вартою, приниження людини, піар та політичні амбіції керівників цих організацій, за які я голосував», — вважає Мартиненко.
 
І додав: «Я задоволений з одного питання — що ми в суді поламали тенденцію, яка абсолютно нецивілізована, неправова і політизована, коли «клеять» кримінальну справу людині й одразу «пакують» у СІЗО, доповідаючи про перемогу. Я ще раз кажу, що нікуди не збираюся тікати, й обіцяю, що постійно буду перебувати на місці».
 
Утiм прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури подаватимуть апеляційну скаргу на рішення Солом’янського суду Києва, яким його було звільнено на поруки.
 
Керівник САП Назар Холодницький каже, що на завершення досудового розслідування є два місяці, під час яких прокуратура має зібрати та передати до суду всі докази у справі.
 
Мов­ляв, зараз триває лише перша стадія щодо особи Мартиненка.
 
«Маємо зробити все, щоб прокуратура, НАБУ зібрали докази і направили їх до суду, або не направили, якщо цих доказів немає. Тоді це буде називатися законний справедливий процес. Інакше можна багато кричати про політику і шукати її там, де її немає», — каже пан Холодницький. 

Міфологія від Мартиненка 

Тож уже наступного дня після звільнення Мартиненка на поруки в НАБУ офіційно спростували п’ять так званих «міфів справи Мартиненка».
 
«За останні дні у зв’язку із затриманням екс-нардепа Миколи Мартиненка у ЗМІ та соціальних мережах з’явилося чимало недостовірної інформації. НАБУ підготувало спростування найбільш поширених «міфів», — йдеться у повідомленні. 
 
Зокрема, детективи роз’яс­нюють, що міфом є твердження, що Мартиненка затримали нібито за незаконними підставами, що він  нібито не ховався від розслідування, що він брав участь у реформуванні енергетичної сфери України, «захищаючи її від посягань російських олігархів», і що справу Мартиненка «сфальсифіковано з метою політичного переслідування».  
 
І дійсно, принаймні минулого четверга Миколі Мартиненку півдня не могли вручити підозру через те, що він сховався в приймальні народного депутата Дениса Дзендзерського і не виходив звідти. 
 
Перед цим він вимкнув свої телефони і, за даними слідства, попередив своїх рідних і близьких, що треба говорити і казати, якщо про нього питатимуть.
 
До того ж у день оголошення підозри Мартиненко, попереджений «добрими людьми» заздалегідь, змінив авто. 
 

ДО РЕЧІ

Солом’янський райсуд Києва відпустив на поруки кількох депутатів ще й першого заступника голови правління НАК «Нафтогаз України» Сергія Перелому, який фігурує у кримінальному провадженні щодо оборудок Миколи Мартиненка.
 
Відповідне рішення суду проголосив той самий суддя Олександр Бобровник минулої суботи.
 
Перед цим прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури наполягали на обранні для Сергія Переломи запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави у розмірі 150 млн. гривень. Утім суд відхилив клопотання прокуратури.
 
Фігурантом провадження щодо Мартиненка та оборудок з урановим концентратом у статусі підозрюваного є і Сергій Перелома.
 
Але він фігурує у статусі обвинувачуваного ще й у кримінальному провадженні за фактом завдання збитків «Одеському припортовому заводу» на суму 205 млн. грн.