Українці — не раби: Ляшко виступив проти нової редакції Трудового кодексу

25.04.2017
Українці — не раби: Ляшко виступив проти нової редакції Трудового кодексу

Ляшко на заводі сільгосптехніки «Ельворті».

Політик наголошує: документ, який невдовзі збираються внести до парламенту, суттєво обмежує права мільйонів українців.
 
Лідер Радикальної партії разом iз колегами уважно вивчив проект нового Трудового кодексу та прийшов до висновку: документ розроблений в інтересах роботодавців — власників великих компаній, а не в інтересах найманих працівників.
 
Особливо політика обурило кілька статей кодексу. Так, за його словами, ст. 86 передбачає можливість свавільних масових скорочень працівників по волі роботодавця.
 
Ст. 108 дозволяє роботодавцям звільняти матерів-одиначок під будь-яким приводом.
 
Ст. 65 проекту дозволяє переводити працівника на інше місце роботи без його згоди.
 
Ст. 291 передбачає залучення жінок iз дітьми до нічних робіт, а ст. 158 допускає роботу працівників у святкові дні без подвійної оплати, як є зараз.
 
«Я стверджую: нову редакцію Трудового кодексу розробили в інтересах олігархів, а не в інтересах трудового народу. В 90-х роках вони в українців за ваучери забрали всю народну власність, а сьогодні хочуть зробити так, щоб робочий люд працював, як раби на галерах. Ми цього не допустимо», — наголосив Ляшко. 
 
Народний депутат пообіцяв, що його фракція зробить усе, щоб не допустити ухвалення нової редакції кодексу в парламенті.
 
Водночас політик підозрює, що, окрім олігархів, цим документом влада хотіла догодити й МВФ, умови кредитної угоди з яким збігаються з нормами проекту Трудового кодексу. 
 
«У таємній угоді з МВФ iдеться про скорочення працівників бюджетних установ, лікарів, вчителів — близько 100 тисяч людей за цей рік, закриття лікувальних і освітніх закладів та прийняття нового Трудового кодексу, за яким власники підприємств могли б викидати людей, як собак, на вулицю», — наголосив головний радикал. 
 
Також Ляшко розповів, що разом iз колегою Віктором Галасюком він готує законопроект про зміну оплати праці робітників iз метою встановлення справедливих заробітних плат.
 
«У нас сьогодні у структурі собівартості продукції частка витрат на оплату праці становить 4-5%, тоді як у США, Європі — 50% йде на зарплату людям. Там чесно діляться прибутками. А не так, як у нас: люди працюють за копійки, а олігархи-власники підприємств отримують мільярдні доходи», — наголосив Ляшко. 
 
Політик пообіцяв i надалі робити все, щоб в українців були робота та гідна оплата праці.