Через сніговий апокаліпсис Україна втратить третину врожаю фруктів

25.04.2017
Через сніговий апокаліпсис Україна втратить третину врожаю фруктів

Білий сніг на білих квітах.

За сім днів квітня Україна пережила відразу три потужних циклони, які прийшли до нашої країни з Європи.
 
Аномально холодний та рясний на опади нинішній місяць найбільш активно атакував південь та схід України.
 
Якщо на окупованому Росією півострові Крим та у Миколаєві випало майже двадцять п’ять сантиметрів снігу, то у Херсонській області лише за два дні випала двомісячна норма опадів у вигляді дощів.
 
Потужні снігопади й дощі на Херсонщині, Миколаївщині та в Одеській області зруйнували надії фермерів на добрий урожай абрикосів, винограду, яблук та персиків.
 
— Навесні цього року ми спостерігаємо дуже несприятливі погодні умови для плодових дерев, — розповіла керівник агрометеорологічного відділу Гідрометцентру України Тетяна Адаменко.
 
— Масове цвітіння груш, абрикосів та ранніх сортів вишні почалося практично по всій території України. Отож інтенсивні заморозки та зниження температури до позначки мінус 4 градуси морозу пошкодили рослини. Загальні втрати складуть не менше 30%. Квітучі плодові дерева та чагарники найбільше постраждали  у західних та північних областях України.
 
Тим часом соціальні мережі заполонили відео- та фотодокази того, що природа розійшлася не на жарт.
 
Завалені снігом квітучі яблуні та кущі смородини стали «окрасою» інформаційних стрічок та головним болем для фермерів.
 
— Уся праця у фруктовому саду просто пішла намарне, — розчаровано розводить руками фермер із Херсонської області Василь Діденко. — Втішає лише той факт, що озимим культурам нічого не загрожує. Навпаки, велика кількість опадів поповнить запаси вологи, отже, урожай буде добрим!  Ранні посіви соняшнику та кукурудзи також не будуть пошкоджені й ще порадують людей великою кількістю плодів.
 
Підтверджує ці слова й аграрний експерт Володимир Жмуцький, який упевнений, що хорошим урожаям України не зашкодить навіть той факт, що синоптики обіцяють періодичне повернення заморозків аж до початку червня.
 
Через морози на півдні України, а також на Полтавщині, Харківщині, у Запоріжжі та на Дніпропетровщині для школярів оголосили незаплановані канікули.
 
А ось у західних областях України довелося навіть включати людям опалення.
 
Протягом семи днів дорожні служби півдня та сходу України намагалися впоратися зі стихією та не допустити зриву графіка руху громадського транспорту.
 
Мокрий сніг валив дерева й рвав електродроти, що призвело до масових обривів та знеструмлення багатьох населених пунктів.
 
Міністр інфраструктури Володимир Омелян розповів, що сім людей загинули у ДТП, які були спровоковані негодою.
 
Холодний циклон протримається в Україні до сьогодні, після чого синоптики обіцяють різке потепління та підйом температури повітря до 20-23 градусів вище нуля.