Перемога переможців: хто з українських воїнів поїде на «Ігри нескорених» в Торонто

25.04.2017
Перемога переможців: хто з українських воїнів поїде на «Ігри нескорених» в Торонто

Кращi серед кращих.

У вихiднi в столиці відбувся останній етап відбору військовослужбовців на міжнародні змагання «Ігри нескорених».
 
Після всеукраїнського відбору до Канади поїде 30 військовослужбовців.
 
До основного складу автоматично потрапили 15 представників, ще 15 військових будуть у резерві.
 
Змагання, які були засновані в Англії, цього року відбуватимуться у Канаді, в місті Торонто.
 
Особливістю конкурсу є те, що в ньому беруть участь військовослужбовці, які отримали поранення або ж зазнали серйозних травм під час воєнних дій. 
 
Україна вперше бере участь у таких змаганнях. У вересні збірна України протистоятиме 16 командам з усього світу.
 
На офіційній частині оголошення результатів були присутні Президент України Петро Порошенко з дружиною, заступник міністра оборони Олег Шевчук та інші високопосадовці, а також ветерани АТО та військовослужбовці, які прийшли підтримати побратимів.
 
По закінченні конкурсу відбувся концерт, на якому виступили українські артисти: O.Torvald, «Друга Ріка», ТНМК, Фома з гурту «Мандри», «Скрябін», Злата Огневич, Анастасія Приходько, «Лісапетний Батальйон», Оркестр Почесної варти.
 
«Те, що ви робите кожен день, — це приклад для побратимів, для народу України. Ми впевнені, що наші герої представлять Україну на змаганнях у Торонто так само гідно, як зараз вони захищають східні кордони Європи. Ви показали, що українська армія і її дух дійсно нескорені», — звернувся до ветеранів заступник міністра оборони Олег Шевчук. 
 
«Ви всі сьогодні переможці! Ви всі заслуговуєте визнання: і ті, хто на сході захищає нашу Батьківщину, і волонтери, які допомагають під час змагань», — сказав головний суддя змагань, ректор Київського військового ліцею імені Івана Богуна, Герой України Ігор Гордійчук.
 
Зазначимо, що на київських Іграх більше ста військових і ветеранів змагалися одразу в декількох дисциплінах: легка атлетика, пауерліфтинг, веслування на тренажерах, плавання, велоспорт на шосе і стрільба з лука.
 
Саме в цих шести видах спорту Українська збірна виступатиме і в Канаді.
 
З 30 спортсменів, які ви­бороли право представляти Україну в міжнародних перегонах,12 діючих військовослужбовців (5 від ЗСУ, 5 — від Національної поліції, 1 — із Нацгвардії, 1 — із прикордонної служби), 18 — ветеранів.
 
Підготовка до Invictus Games Toronto 2017 триватиме ще чотири місяці. 
 

ДОВІДКА «УМ» 

Перші Ігри відбулися 2014 року в Лондоні. У 2016 році успіх лондонських змагань повторили Ігри в Орландо, а 23-30 вересня 2017 року військові-спортсмени втретє зу­стрінуться в місті Торонто.
 
Цього року в змаганнях братимуть участь 550 бійців із 17 країн.
 
Як відомо, Ігри нескорених (Invictus Games) — міжнародні спортивні змагання для військовослужбовців і ветеранів з обмеженими фізичними можливостями, покликані через спорт сприяти процесу одужання та реабілітації бійців, які отримали травми й інвалідність під час виконання свого військового обов’язку, прояву сили їхнього духу.
 
Цьогорічні «Ігри нескорених» відбудуться під час святкування 150-річчя утворення Канади як нової країни.
 
Будуть використані спортивні споруди, які готувались до Пан­американських ігор у 2015 році.
 
Майкл Бернс, генеральний директор ігор 2017 року, презентував офіційний талісман змагань — жовтого лабрадора Вімі.
 
Окрім України, новачком у змаганнях цього року також буде Румунія. На офіційному сайті події, в описі України вказано, що Українська армія чисельністю 260 тис. бійців є однією з найбільших у Європі.
 
Починаючи від 1992 року українські Збройні сили були активно задіяні в багатьох навчаннях та миротворчих місіях під егідою ООН і Організації північноатлантичного договору на Балканах, Близькому Сході та в Африці.