У лаптях, але з «калашніковим»: Росія попри економічну кризу збільшила військові витрати

25.04.2017
У лаптях, але з «калашніковим»: Росія попри економічну кризу збільшила військові витрати

Лідером за кількістю військових витрат залишаються Сполучені Штати Америки. (Фото з сайту fakty.ictv.ua)

У 2016 році Російська Федерація збільшила витрати на оборону, попри фінансові труднощі та падіння цін на енергоносії, повідомляє Бі-Бі-Сі з посиланням на щойно оприлюднений щорічний звіт Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу (SIPRI).
 
Росія збільшила свої витрати на 5,9%, до 69,2 млрд. доларiв, і опинилася на третьому місці у списку країн iз найвищими військовими витратами (після США і Китаю, від яких значно відстає).
 
Попри високі витрати на оборону, на Росію припадає лише 27% від загального обсягу військових витрат європейських країн-членів НАТО. 
 
Військові витрати Китаю збільшилися на 5,4% і склали в 2016 роцi 215 млрд. доларiв, а лідери списку США збільшили витрати на 1,7%, до 611 млрд. доларiв.
 
Світові військові витрати в 2016 році становили 1 трлн. 686 млрд. доларiв, або 2,2% світового ВВП. 
 
У доповіді йдеться, що збільшення витрат на оборону в Росії у 2016 році відбувалося на тлі різкого зниження таких витрат серед нафтовидобувних країн через падіння цін на нафту.
 
За даними дослідників SIPRI, з 2015 по 2016 р. Саудівська Аравія, наприклад, скоротила військові витрати на 25,8 млрд. доларiв, що стало рекордом серед країн-експортерів нафти.
 
Інші нафтові держави в 2016 році також скоротили бюджети міністерств оборони: Венесуела на 56%, Південний Судан на 54%, Азербайджан на 36%, Ірак на 36%.
 
Саудівська Аравія в 2016 році зменшила витрати на оборону на 30%. 
 
Лідером за кількістю військових витрат залишаються Сполучені Штати Америки.
 
Президент США Дональд Трамп збирається збільшити витрати на оборону в 2018 році на 9%, або на 54 млрд. доларів.
 
Однак витрати у 2016 році щодо попереднього року також зросли.
 
За даними SIPRI, вони збільшилися на 1,7% і становлять 611 млрд. доларiв.
 
Витрати на оборону країн Західної Європи підвищуються другий рік поспіль — минулого року вони збільшилися на 2,6%.
 
Лідером цих «перегонів» була Італія, чиї витрати збільшилися на 11%. Подібна ситуація спостерігається в країнах Центральної Європи, які минулого року збільшили витрати на 2,4%.
 
«Зростання витрат у багатьох країнах Центральної Європи частково пояснюється сприйняттям Росії як країни, що становить загрозу», — прокоментував цифри старший науковий співробітник Програми озброєнь і військових витрат SIPRI Сімон Веземан.