Психологія переможців: оновлений «Локомотив» колекціонує національне «золото»

26.04.2017
Опинившись у ситуації, коли на все і всіх грошей в українському спорті більше не залишилося, з’ясувалося, що системною роботою з розвитку цієї  царини життя ніхто, по суті, в країні не займався.
 
Усе, як-то кажуть, вирішували обставини.
 
Навіть у футболі, який у нас є найпопулярнішим видом спорту, все залежало від настроїв заможних власників клубів.
 
Здається, навіть на кілька років уперед вони не дивилися, вирішуючи нагальні проблеми швидко дієвими методами.
 
Якщо окремі футболісти кажуть, що вони не бачать різниці між якістю футболу в першій та елітній лізі, — вони аж ніяк не перебільшують.
 
Вирішуючи в недалекому минулому животрепетні питання придбанням професійно зрілих закордонних виконавців, ледь не залишився за бортом реальності один із вітчизняних футбольних грандів. 
 
... У ситуації, коли довелося обходитися без підтримки потужного спонсора, в минулому році опинився багаторічний незмінний флагман вітчизняного чоловічого волейболу — харківський «Локомотив».
 
Зрозуміло, що після відмови Укрзалізниці утримувати на своєму балансі волейбольний клуб —ігровий колектив залишили всі зрілі виконавці, зокрема й досвідчений головний тренер.
 
Говорили в Харкові й про завершення існування «залізничного» клубу. Утім зійти з рейок найтитулованішому волейбольному колективу країни не дали.
 
Молоді вихованці клубної школи  продовжили переможну ходу своїх попередників, сенсаційно вигравши чемпіонат України-2016/2017.
 
Упродовж усього сезону, починаючи з упевненої перемоги над оновленою командою «залізничників» у дебютному розіграші Суперкубка, львівський «Барком-Кажани» демонстрував чіткий намір стати новим лідером чоловічого волейболу в Україні.
 
Перемога в регулярному чемпіонаті, статус першого сіяного в «золотій» серії — усе говорило про чемпіонські перспективи амбітного колективу зі Львова. 
 
Проте довести справу до переможного кінця «кажанам» не вдалося.
 
З виграшу розпочавши фінальний раунд, надалі підопічні латвійського наставника Угіса Крастіньша програли «Локомотиву» (його основу складають гравці збірної України до 20 років, котра, до слова, минулого року стала другою на ЧЄ) три поспіль матчі й обмежилися таким чином віце-чемпіонським статусом.
 
Водночас оновлений та омолоджений «Локо» виграв, загалом, 17-те національне «золото».
 
За словами головного тренера «залізничників» Ігоря Зябліцева, переломною у фіналі стала гостьова перемога його підопічних у другому матчі серії.
 
«Тоді хлопці відчули психологічно, що вони можуть перемагати, йти до чемпіонства», — назвав ключ до успіху наставник «Локомотива». 
 
* * *
 
У жіночій суперлізі все завершилося більш ніж прогнозовано. Южненський «Хімік» усьоме поспіль став чемпіоном країни, не програвши при цьому за сезон жодного матчу.
 
За підсумками заключного етапу ЧУ, в якому, нагадаємо, чотири команди провели два з’їзні тури, володарем «срібла» став вінницький «Білозгар», «бронза» дісталася луцькій «Волині».