Дискримінує, а не дисциплінує: батьки вимагають скасувати обов’язкову шкільну форму

26.04.2017
Дискримінує, а не дисциплінує: батьки вимагають скасувати обов’язкову шкільну форму

Форма необов’язкова — вважають батьки.

На сайті Президента Петра Порошенка розмiщено петицію від батьків — активістів громадського об’єднання «Батьки SOS», у якій вони вимагають відмінити обов’язкове носіння шкільної форми для учнів та скасувати відповідний указ 20-річної давнини, виданий ще Президентом Леонідом Кучмою. 
 
Тоді шкільна форма мала бути недорогою та якісною. Так думали. Але нині шкільна форма для учнів коштує дорого, частенько її шиють iз неякісної тканини, котра мнеться і в якій діти пітніють.
 
Тож батьки школярів переконані, що шкільна форма не дисциплінує учнів, як дехто запевняє, а дискримінує. До того ж, наголошують вони, це відчутний тягар для сімейного бюджету.
 
Адже шкільна форма, приміром, для хлопчиків наразі коштує як костюм дорослого чоловіка. 
 
Автори в петиції до Президента країни зазначають: «Указ Президента Кучми було ухвалено для забезпечення дітей недорогою шкільною формою, а соціально незахищені категорії населення мали отримувати її безплатно.
 
Цього не відбувається. Нині шкільна форма є настільки дорогою, що суттєво позначається на бюджеті родин, які мають дітей шкільного віку. А існування цього Указу Президента дає право окремим авторитарним керівникам шкіл вимагати від батьків придбання форми певного зразка, нерідко  за завищеними цінами».
 
«Моєму синові у грудні виповнилося 13 років. Він виріс до 1,86 і взуття має 45-го розміру. Замість шкільної форми змушені купувати костюм у магазині для чоловіків. Ви­йшло дорого. Тож я проти форми і буду рада, якщо її відмінять», — говорить «Україні молодій» черкащанка Ганна Дирда.
 
Маму підтримує і син Артем. Школяр каже, що навряд чи погодився б на діловий стиль, коли можна було б одягти джинси з сорочкою чи светром.
 
Хлопець вважає, що форма не впливає на якість навчання. Каже, хотів би носити в школу той одяг, який до вподоби, у якому зручно себе почуваєш.
 
«Так думають і мої шкільні друзі, — каже Артем Дирда. — Чому ми мусимо виглядати однаково, наче в армії?! І при цьому наші батьки платять за це такі гроші».
 
До речі, у США, Німеччині, Франції обов’язок носити шкільну форму скасували ще минулого століття.
 
Аби це питання розглянули в нашій державі, петиція батьків до Президента має набрати 25 тисяч голосів упродовж трьох місяців. Половина терміну вже спливла.