Нема життя і після смерті: у Києві масово розривають могили

26.04.2017
Нема життя і після смерті: у Києві масово розривають могили

Не чiпайте — то святе. (Фото з сайта segodnya.ua.)

Минулі вихідні і весь нинішній тиждень для людей православного віросповідання були поминальними.
 
Кожен порався біля могил рідних, прибирав, саджав квіти.
 
Проте напередодні на столичних кладовищах старі та занедбані могили вирішили «прибрати» по-іншому.
 
Чи не всім відомі історії про «золоті» два квадратні метри під могилу, про те, як «свіжі» труни хоронять другим, а то й третім поверхом, і навіть коли небіжчиків ховають... вертикально.
 
Тепер же давні могили, котрі ніхто не відвідує, просто розривають, а людські кістки викидають на звалища.
 
Першою до «УМ» зі скандальною новиною звернулась киянка Надія Донченко, яка розповіла про те, як на Лук’янівському цвинтарі невідомі розривають та знищують могили.
 
«Моя мати похована майже на краю кладовища. Одного разу, навідуючи могилу, я побачила цей жах. Не жаліли нічого — ні хрестів, ні останків, — розповідає вона. — Пізніше на тому місці почалось будівництво. Все досить мило виклали бруківкою, встановили лавочки, навіть засіяли травичкою. І все це назвали Алеєю почесних поховань. 
 
Натомість адміністрація історико-меморіального заповідника відхрещується, мовляв, усе легально, нічого такого не було.
 
«Алея почесних поховань призначена для загиблих воїнів АТО. Для її побудови було відведено територію на краю кладовища. При будівництві жодної могили не було зруйновано. На сьогодні всі роботи там завершено і алею передано в розпорядження міськадміністрації», — говорять у приймальні підприємства.
 
На противагу цьому кияни в соціальних мережах масово почали публікувати знімки людських кісток, які вуличні собаки розтягували по всіх найближчих дворах. 
 
Схожа ситуація чи не на всіх кладовищах столиці.
 
«На Байковому також розривають старі поховання, всі залишки вантажать на машину та везуть у бік крематорію, потім на «звільненій» ділянці все рівняють із землею. Думаю, що найближчим часом там знову будуть могили, продані та перепродані», — говорить «УМ» киянка Олена Ліщук.
 
У поліції цю ситуацію поки не коментують. Як стало відомо, за фактом вандалізму проводять розслідування.
 
А у мерії наголошують, що приймають до уваги всі громадські звернення з цього приводу.
 
Нагадаємо, напередодні Великодня мер Києва Віталій Кличко провів огляд столичних кладовищ, щоб перевірити результати робіт із благоустрою.
 
Зокрема, на Лук’янівському цвинтарі до його приїзду встигли відремонтувати алеї і облаштувати занедбані могили.
 
Віталій Володимирович розповів журналістам, що в цьому році Київ виділив на благоустрій Лук’янівського кладовища 5,6 млн. грн., ще 2,6 млн. грн. направлено на ремонт водопроводу і освітлення цвинтарних алей у темний час доби.
 
Кладовища повинні бути чистими і доглянутими, щоб кияни відчували, що за могилами їхніх рідних до­глядають.