Квіткове свято: у Миколаєві представили 150 сортів тюльпанів

26.04.2017
Квіткове свято: у Миколаєві представили 150 сортів тюльпанів

Квіти подобаються не лише людям, а й чотирилапим гостям фестивалю.

Організатором фестивалю вже третій рік поспіль виступає волонтер Інна Токарєва.

Жінка прославилася на всю Україну як справжній ентузіаст своєї справи, що дарує людям вишукане свято.

На своїй присадибній ділянці Інна вирощує винятково весняні квіти.

При цьому загальний «килим» із тюльпанів ідеально розділений на спеціальні зони, які створюють враження колоритного та соковитого квіткового поля.

А ось багатство колірної гами просто вражає уяву: червоні, димчасто-рожеві, бордові, яскраво-жовті, фіолетові, смугасті та навіть білі тюльпани!

Папуги та пломбір

Побачити на власні очі всю розкіш ніжного світу тюльпанів на невеликому просторі у п’ять соток цього року до Миколаєва приїхало понад тисячу осіб.
 
А починалося все з голого ентузіазму та зацікавлених сусідів, які колись навесні зайшли до будинку Інни Токарєвої помилуватися незвичайними весняними квітами.
 
— Свою колекцію я збирала кілька років, перш ніж виставити на огляд сторонніх людей, — розповідає організатор фестивалю «Тюльпанова веселка».
 
— Спочатку це були звичні для нашого ока яскраво-червоні квіти на високих ніжках. Трохи пізніше з’явилися тюльпани жовтих і фіолетових відтінків. А зараз у мене можна побачити екзотичні та навіть такі рідкісні сорти, як тюльпан-папуга та весняні квіти сорту «Пломбір». Вони більше схожі на троянди або півонії, при цьому їх забарвлення дійсно схоже на яскраву веселку!
 
Фактично, присадибна ділянка Інни Токарєвої за десять років напруженої праці перетворилася на ботанічний сад, де можна побачити тюльпани, які ростуть тільки у Голландії.
 
— Рідкісні цибулини весняних квітів мені прислали друзі з Європи, — ділиться секретами майстерності Інна Токарєва.
 
— Коштують вони за кордоном недешево, але вже через два-три роки я отримала свій, адаптований до умов життя на півдні України, посівний матеріал.
 
Тепер на присадибних грядках 35-річної Інни гордо красуються розкішні махрові тюльпани, а також схожі на лілії красені (тюльпани класу «Тріумф»), а ще ботанічні та бахромчасті сорти.
 
А от дітям припали до душі квіти з незвичайною назвою «Пломбір» та «Папуга».
 
Ці тюльпани не тільки яскраві та пишні, а ще й мають тонкий та ніжний весняний аромат. Відтіняють усю цю пишноту більш сором’язливі нарциси й гіацинти.

Веселка гарного настрою

Господиня незвичайної колекції розповідає, що кількість зібраних цибулин у неї вже наближається до шести тисяч.
 
Це — своєрідний рекорд, для досягнення якого треба було перечитати море спеціалізованої літератури та залучити до праці всіх рідних та знайомих.
 
— Я намагаюся будувати клумби з квітами подібно до того, як це роблять фахівці голландського парку Кекенхоф, — продовжує розповідь Інна Токарєва.
 
— Незважаючи на те, що тюльпани квітнуть нетривалий період часу, всі відвідувачі фестивалю встигають насолодитися оригінальним видовищем. Зривати живі квіти не дозволяється нікому, а от купувати цибулини можна. Це своєрідна плата за вхідний квиток на свято весни та сонця. Звичайно, що особливим попитом у людей користуються екзотичні сорти тюльпанів. 
 
Мешканка Миколаєва дуже пишається, що змогла створити фестиваль «Тюльпанова веселка» без участі політичних сил та бізнесу.
 
Це дійство по-справжньому належить народу й дарує усім гостям відчуття свята й можливість відпочити від негативних новин.
 
На думку Інни Токарєвої, успіх фестивалю  у  тому, що людям не вистачає краси та позитиву. З цієї причини щовесни до Миколаєва їдуть нові  гості.
 
Люди бажають хоч ненадовго зануритися в атмосферу безтурботного свята та побачити «маленьку Голландію» у південному місті України.

Казка для дорослих та дітей

Інна Токарєва намагається бути справжнім екскурсоводом для усіх відвідувачів народного фестивалю та із задоволенням розповідає історію походження найбільш цінних сортів тюльпанів.
 
Багато хто цікавиться, чи можна виростити тюльпани прямо у квітковому горщику. Виявляється, ці весняні квіти настільки невибагливі, що ростуть навіть без ґрунту, на «підстилці» з каменів та піску!
 
А ось для поліпшення цвітіння домашніх тюльпанів потрібно брати ґрунтосуміш із хорошою водопроникністю та нейтральною реакцією.
 
Для садівництва в домашніх умовах краще підбирати тюльпани невисоких сортів, із коротким та міцним стеблом.
 
Добре підійдуть такі сорти, як «Аристократ», «Парад», «Дипломат», «Люстіг Битві», «Міст Майлз», сорти «Негренята» й «Лондон», а також «Темпл оф Бьюті» та інші.
 
Навіть квітникарі-початківці цілком впораються з вирощуванням такого невибагливого сорту, як «Парад Рекорд» (належить до Дарвінових гібридів).
 
Купувати посадковий матеріал слід за два з половиною місяці до свята чи дня народження коханої. Цибулини весняних квітів саджають у горщик та ставлять на таке місце, де вони отримають максимальну кількість сонячного світла й тепла.
 
Для найбільшої ефективності можна зробити спеціальну конструкцію з фольги, яка збільшуватиме кількість світла.
 
Добре, що поливу тюльпани потребують вкрай мало, тому досить давати їм воду кілька разів на тиждень.
 
Особливо подобається вирощувати тюльпани вдома дітям та закоханим. 

Шалений снігопад навесні — це на щастя!

У нинішньому році погода піднесла до кінця свята сюрприз у вигляді мінусової температури та незвично рясних опадів. Однак такі капризи природи не завадили відвідувачам фестивалю «Тюльпанова веселка» насолодитися незвичайним видовищем.
 
— Якщо у нинішньому році кількість відвідувачів, незважаючи на холодну погоду, була надзвичайно велика, то на майбутній рік готуватимуся до ще масштабнішого свята, — каже Інна Токарєва.
 
— Найбажаніші гості для мене — це школярі, які приходять на мою присадибну ділянку щодня. Як найбільш  вдячна публіка діти «розплачуються» зі мною посмішками та гарним настроєм. Саме цей заряд бадьорості та позитиву допомагає мені весь наступний рік працювати над облаштуванням «тюльпанової веселки» у Миколаєві.
 
Квіткарка радіє, що практично всі тюльпани встигли розквітнути до початку Великодніх свят та порадувати відвідувачів своєю красою.
 
Адже навіть у столиці України через  холодну погоду нинішнього року свято весняних квітів пройшло в обмеженому форматі.
 
Інна Токарєва обіцяє, що миколаївське тюльпанове шоу завжди буде безкоштовним для абсолютно всіх відвідувачів, а  кількість сортів весняних квітів тільки збільшуватиметься.
 
— Мешканці Миколаєва дуже пишаються, що саме тут створили в Україні зоопарк, а от я подарую всім людям ще й найкращий ботанічний сад, — із гордістю каже Інна Токарєва.
 
— Завдяки тому, що я досконало вивчила секрети квітникарства, фінансові витрати у мене мінімальні. Зараз для мене найголовніше — довести, що можна й треба подарувати людям свято весни та щастя, незважаючи на примхи погоди та життєві складнощі.
 
А наприкінці мені особливо хотілося б відзначити, що практика організовувати домашні фестивалі прийшла до нас, в Україну, з самого серця Європи.
 
У Німеччині, Англії, Італії та інших країнах ЄС власники приватних садів уже давно організовують екскурсії для людей.
 
Особливою популярністю користується так званий «зелений туризм», коли люди переїжджають з одного місця до іншого та відвідують приватні виставки, фестивалі або свята.
 
Безкоштовні фестивалі на територіях приватних домоволодінь можуть стати особливою «фішкою» й для України.
 
Адже розвиток подібної ініціативи у різних містах країни дозволить людям більше відволікатися від побутових проблем та насолоджуватися кожною миттю життя.