США скоротять фінансову допомогу Україні майже на 70 відсотків

26.04.2017
США скоротять фінансову допомогу Україні майже на 70 відсотків

Адміністрація США має намір скоротити фінасову допомогу Україні в 2018 році майже на 70%, повідомляє видання Foreign Policy («Закордонна політика») з посиланням на таємний документ на 15 сторінках.
 
У ньому йдеться про урізання закордонної допомоги у новому бюджетному році, який потрапив у розпорядження видання.
 
Початково Вашингтон планував виділити Києву 570,94 млн. доларів, але ця сума в остаточному варіанті була зменшена до 177,88 млн. доларів.
 
Помічник держсекретаря США з питань Європи та Євразії Бріджит Брінк ще до оприлюднення документа американським виданням заявила, що допомога Україні з американського бюджету буде зменшена. 
 
Урізання відбувається в рамках обіцяних Трампом загальних скорочень на закордонну допомогу і стосується всіх країн на всіх континентах, які фінансував Вашингтон.
 
Із викладеного на сайті Foreign Policy проекту документа, що збільшення фінансування планується лише окремим країнам, у конфлікти в яких задіяні американці.
 
Так, наприклад, фінансова допомога США Іраку збільшується на 150%.
 
Стосовно Європи, то з наступного року зменшується на 100 відсотків (тобто повністю припиняється) фінансова допомога з бюджету США Азербайджану, Білорусі, Чорногорії та Польщі.
 
До речі, Польща — єдина з країн ЄС, що отримувала фінансову допомогу від США.
 
Урізається допомога Албанії (-65,3%), Вірменії (-77,3%), Боснії і Герцеговині (-27,1%), Грузії (-41,1%), Косово (-31,7%), Македонії (-31,0%), Молдові (-47,4%) та Сербії (-32,6%).
 
Витрати ООН, на думку президента США Дональда Трампа, також «вийшли з-під контролю». Тому він має намір скоротити витрати США на миротворчі цілі всесвіт­ньої організації.
 
Трамп заявив у понеділок, 24 квітня, на зустрічі з послами 15 країн-членів Ради Безпеки ООН, що бюджет Організації Об’єднаних Націй має бути переглянутий у бік його зменшення, інформує агенція dpa.
 
На думку Трампа, ефективність ООН досить низька, у той час як організація має «величезний потенціал».
 
«Члени ООН повинні зібратися, щоб обговорити недоліки та роздутий бюджет», — зауважив він.
 
Також Трамп назвав «несправедливим» те, що США сплачують настільки велику частку — 22 відсотки від основного бюджету ООН, який становить 5,4 мільярда доларів.
 
Крім того, США сплачують 28,5 відсотка від щорічного миротворчого бюджету ООН, який становить 7,9 мільярда доларів.
 
За словами Трампа, Вашингтону слід більш ніж на чверть зменшити видатки на дипломатію та міжнародну допомогу, а також суттєво урізати внесок до миротворчого бюджету ООН.
 
Відтак можна поставити хрест на очікуваннях Президента Петра Порошенка про залучення нагляду за конфліктом на сході України миротворців ООН.
 
Може, це й на краще, бо дасть усвідомлення, що потрібно мати власну волю і сили вирішувати такі проблеми.
 
Багаторічний і багатий досвід діяльності миротворчих сил ООН демонструє, що вони нічого не вирішують і нікому не допомагають.
 
Присутність голландського миротворчого загону ООН у боснійському місті Сребреніца аж ніяк не завадила сербським націоналістам убити та закатувати на очах «миротворців» у 1995 році від семи до восьми тисяч боснійських мусульман.
 
Це був найбільший воєнний злочин у повоєнній історії Європи, який скоїли в оголошеній Радою Безпеки ООН «зоні безпеки». 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Найближчої суботи виповнюється 100 днів президентства Дональда Трампа.
 
Цей традиційний для всіх лідерів «випробувальний період» минає для господаря Білого дому невтішно.
 
У проведеному перед «круглою датою» опитуванні 53 відсотки американців негативно оцінили діяльність Трампа у перші 100 днів правління країною. Підтримують діяльність нового президента США лише 40%. 
 
Це одна з найгірших оцінок з усіх 11 президентів, які очолювали США в повоєнний період 1953—2017 років.
 
Лише президент Джеральд Форд у 1974 році після 100 днів мав менший рейтинг — 48%.