«Класична» зустріч: «Динамо» та «Шахтар» удев’яте зійдуться в фіналі національного Кубка

28.04.2017
В останні роки київське «Динамо» без особливого успіху намагається розв’язати надскладне для нинішніх реалій завдання — перемогти в ігровий час, а не в серії післяматчевих пенальті, свого головного конкурента на внутрішній арені.
 
Загалом, остання перемога динамівців над «Шахтарем» у чемпіонаті України датована 5 жовтня 2014 року.
 
Після чого був iще на НСК «Олімпійський» феєричний фінал Кубка країни-2015, в якому, «перестрілявши» донецьких футболістів у серії 11-метрових ударів, «біло-сині» востаннє відсвяткували успіх над «гірниками» на офіційному рівні.
 
Після чергової поразки принциповому конкуренту в національній першості президент «Динамо» Ігор Суркіс чітко дав зрозуміти, що в нинішньому сезоні всі сили «біло-сині» бережуть на випадок очного побачення з «гірниками» у вирішальному поєдинку Кубка країни.
 
Вигравши ж у середу свої півфінальні двобої, українські гранди зробили заключний крок до вирішальної кубкової зустрічі, котра відбудеться 17 травня в Харкові.
 
Відтак є надія, що в кінцівці загалом не надто цікавого сезону вітчизняні флагмани піднесуть уболівальникам приємний на смак десерт.
 
Змінивши регламент нинішнього кубкового розіграшу, створивши, так  би мовити, «пул сіяних команд», у ФФУ до мінімуму звели можливість ранньої турнірної зустрічі грандів.
 
Хоча раніше, коли всі команди прем’єр-ліги одночасно — з 1/16 фіналу — розпочинали свій похід за Кубком, кілька разів «Шахтарю» та «Динамо» доводилося з’ясовувати стосунки в чвертьфіналах.
 
Турнірна ж сітка КУ-2016/2017 була складена таким чином, що шістка найсильніших за рейтингом попереднього сезону команд включилася в боротьбу за кубковий трофей лише на стадії 1/8 фіналу.
 
Як результат, значній кількості представників першої ліги вдався потужний «марш-кидок» турнірною сіткою, при цьому далеко не найсильніший повпред другого за силою дивізіону країни дістався півфіналу змагань.
 
А ще був скандал iз неякісними газонами першолігових клубів, на яких, за версією функціонерів ФФУ, проводити поєдинки національного Кубка не можна.
 
Власне, з цієї причини Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ зарахував технічну поразку «Полтаві» в її чвертьфіналі КУ проти «Шахтаря».
 
Не обійшлося без розмов про неналежний стан зеленої галявини й перед півфіналом «Миколаїв» — «Динамо», утім у цьому випадку все обмежилося виїздом до міста корабелів столичної агротехнічної бригади, котра провела на місцевому муніципальному стадіоні невеличку сервісну роботу, дозволивши таким чином «біло-синім» показати в матчі високорезультативний футбол. 
 
У попередніх двох раундах підопічні Руслана Забранського пройшли своїх опонентів, які вважалися фаворитами протистояння — «Оболонь-Бровар» та «Іллічівець», — завдяки успішному виконанню післяматчевих 11-метрових ударів. 
 
Натомість у дуелі з «Динамо» дотягнути справу до футбольної «лотереї» миколаївцям не судилося.
 
Із чотирьох пропущених «Миколаєвом» голів три — на рахунку капітана киян Андрія Ярмоленка, котрий після цього за кількістю забитих за «біло-синіх» м’ячів (127) обійшов Андрія Шевченка.
 
А от лідер прем’єр-ліги у своїй півфінальній дуелі з передостанньою командою турніру — «Дніпром» — був не таким переконливим.
 
Молодь Дмитра Михайленка з останніх сил боролася проти «Шахтаря» у Харкові, втім устежити за бразильцем Тайсоном в одному з моментів таки не змогла. Власне, на харківський «Металіст» на фінальну кубкову гру проти «Шахтаря» приїдуть і київські динамівці... 
 

ТАБЛО

Кубок України. Півфінали. «Миколаїв» — «Динамо» — 0:4 (Ярмоленко, 45, 80 (пен.), 90; Кадар, 61), «Шахтар» — «Дніпро» — 1:0 (Тайсон, 68).