Ще один крок до безвізу: посли ЄС погодилися на скасування віз для українців

28.04.2017
Ще один крок до безвізу: посли ЄС погодилися на скасування віз для українців

Омрiяний безвiз став iще ближчим. (Фото з сайта radiosvoboda.org)

Посли країн Європейського Союзу погодилися на скасування віз для громадян України, — повідомляє сайт ukraine-office.eu.
 
Це рішення відкриває шлях до останнього етапу схвалення безвізового режиму для України — остаточного затвердження законодавчої ініціативи Радою ЄС, яке заплановане на 11 травня.
 
Якщо до того часу не станеться нічого екстраординарного, то це буде суто формальне складання підписів, без жодного обговорення.
 
Після схвалення Радою ЄС для початку дії безвізу залишаться дві формальності.
 
Спочатку законодавчий акт має підписати президент Європарламенту і представник Мальти, яка зараз головує в ЄС, а потім його опублікують в офіційному журналі Євросоюзу.
 
Рішення набуде чинності й безвізовий режим запрацює на 21-й день після публікації.
 
Раніше Міністерство закордонних справ України висловило сподівання, що Рада ЄС ухвалить рішення 11 травня, а підпишуть його до 18 травня.
 
Дехто припускав, що можуть бути ще спроби затримати остаточне рішення у зв’язку з виборами у Франції, але оскільки є постанова послів, то у травні та червні вже не має бути жодних проблем.
 
А відтак, iще перед канікулами українцям, котрі мають біометричні паспорти, будуть непотрібні візи, аби поїхати до ЄС на відпочинок, iз метою бізнесу або до родини.
 
Проте скасування віз не означає дозволу на роботу в державах євро­спільноти.
 
На рішення про скасування візового режиму з ЄС українці чекали тривалий час.
 
Ще на початку 2016 року Європейська комісія повідомила, що влада у Києві виконала усі вимоги, однак країни євро­спільноти, зокрема Німеччина та Франція, довго відтягували це рішення.
 
Зелене світло дали, коли були узгоджені додаткові норми про зупинку безвізового режиму, так звана запобіжна процедура.
 
Вона дозволяє швидко повернути візовий режим у випадку зловживань, наприклад, якщо українці масово їхатимуть до ЄС і проситимуть там притулку.
 
Ці домовленості дозволили завершити усі процедури.
 
Але з огляду на те, що право на біометричні паспорти отримують також мешканці Криму та контрольованих сепаратистами і російськими військами частин Донецької та Луганської областей, безвізовий режим після його запровадження постійно висітиме на волосинці.
 
Адже не виключені цілеспрямовані провокації на його зрив і, як наслідок, застосування Брюсселем запобіжної процедури.