На Черкащині вшанували воїнів армії УНР і холодноярців

04.05.2017
На Черкащині вшанували воїнів армії УНР і холодноярців

Пам’ятний знак «Чорним запорожцям» у Золотоноші. (Фото надане прес-службою Черкаської ОДА.)

У Золотоноші на місці бою кінного полку «Чорних запорожців» iз московсько-більшовицькими військами у лютому 1920 року відкрили  пам’ятний знак цим воякам. 
 
Історичний бій, коли українці здобули перемогу, відбувся в районі Свято-Успенського собору. Вранці «Чорні запорожці» взяли залізничну станцію і дійшли до собору.
 
Той бій став край­ньою точкою Першого зимового походу війська армії УНР. Наступного дня вони отримали наказ полишити Лівобережжя та повернути на захід — місію переможного походу було виконано. 
 
«До переможного бою тут «Чорні запорожці» пройшли через усю сучасну Черкащину, звільняючи її міста та села від більшовиків. Чи не аналогічне зараз на сході? Де наші бійці відвойовують у ворога кожен сантиметр української землі. І обов’язково їм це вдасться! 100-річчя Української революції Черкащина зустрічає, повертаючи краю славні імена героїв, на подвиги яких варто рівнятися сучасним українцям», — наголосив на відкритті пам’ятного знака «Чорним запорожцям» голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко.
 
Відкриття пам’ятника на місці героїчного бою черкащани приурочили до традиційного щорічного Холодноярського тижня, який у ці травневі дні область, разом iз патріотами всієї України, відзначає.
 
Тож у селі Медведівці Чигиринського району відкрили пам’ятний знак «Слава Україні! — Україні Слава!», адже це патріотичне гасло походить саме з Холодного Яру.
 
Також у селі Мельники було освячено криницю головного отамана Холодного Яру Василя Чучупаки.
 
Рік тому в Черкасах було відкрито монумент «Борцям за волю України». Наразі черкащани увіковічили ще одну сторінку нашої героїчної історії.
 
Це важливо, передовсім, для наших дітей — аби знали та пам’ятали історію свого народу.