Нелюбовний трикутник: про що Путін говорив із Трампом і Меркель

04.05.2017
Нелюбовний трикутник: про що Путін говорив із Трампом і Меркель

Меркель просила Путіна припинити вогонь в Україні.

Друге травня було присвячене президентом Росії Володимиром Путіним дипломатії по головних міжнародних напрямах.
 
Він провів першу телефонну розмову з Дональдом Трампом iз того часу, як США випустили крилаті ракети по сирійській військовій базі.
 
Президент Сполучених Штатів та його російський колега хочуть припинення вогню, щоб закінчити війну в Сирії, повідомили в Білому домі за результатами телефонних переговорів.
 
Лідери також обговорили конфлікт довкола КНДР. Стосовно ситуації на Корейському півострові, то Путін закликав Трампа «до стриманості та зниження рівня напруженості». 
 
У повідомленнях прес-служб Білого дому та Кремля йдеться про «продуктивну розмову».
 
У заяві Білого дому вказано: «Президент Трамп та президент Путін погодилися, що страждання у Сирії тривають занадто довго й що всі сторони повинні зробити все можливе, аби покласти край насильству. Діалог був конструктивним і включав обговорення зон безпеки, або деескалації, для досягнення тривалого перемир’я з гуманітарних та інших міркувань».
 
На сайті Кремля вказано, що лідери Росії та США домовилися працювати над створенням передумов для запуску реального процесу врегулювання в Сирії.
 
За повідомленням, президенти також домовилися активізувати діалог між керівниками МЗС — Сергієм Лавровим та Рексом Тіллерсоном.
 
Держдепартамент США ще раніше заявив, що Тіллерсон та Лавров зустрінуться 10-11 травня на Алясці.
 
У Кремлі додали, що президенти обговорили майбутню зустріч Дональда Трампа та Володимира Путіна на полях саміту «Великої двадцятки» у Гамбурзі, що має відбутися 7-8 липня.
 
Також другого травня у Сочі відбулися переговори Володимира Путіна з канцлером Німеччини Анґелою Меркель.
 
Головними темами першого раунду особистих переговорів між канцлером Німеччини та президентом Росії були конфлікти в Україні й Сирії та підготовка до саміту «Великої двадцятки».
 
Це була перша зустріч такого рівня між Анґелою Меркель i Володимиром Путіним, відколи Росія анексувала Крим у 2014 році.
 
У розгортанні конфлікту на Донбасі Путін укотре винуватив «владу в Києві» та став на захист «Нормандського формату», побажавши також, аби українська влада сіла за стіл переговорів із сепаратистами.
 
Робота над урегулюванням конфлікту на Донбасі в рамках «Нормандського» та «Мінського» форматів продовжиться після завершення президентських виборів у Франції, домовилися Меркель iз Путіним.
 
«Процес посувається дуже повільно, ми досягаємо прогресу лише маленькими кроками, знову і знову трапляються провали», — зазначила Меркель на прес-конференції з Путіним.
 
 Канцлер ФРН також закликала співрозмовника завжди пам’ятати про припинення вогню.
 
«Моє нагальне прохання до російського президента — зробити все для припинення вогню. Адже, на мій погляд, лише завдяки цьо­му в українському суспільстві постане клімат, за якого можливі болючі компроміси щодо статусу цих територій у Донецькій та Луганській областях», — наголосила вона.
 
На тлі цього канцлерка Німеччини вказала на необхідність отримання Україною доступу до власних кордонів.
 
Слід паралельно працювати над перемир’ям та політичним процесом на Донбасі, впевнена Меркель.
 
«Німецька хвиля» повідомила з посиланням на свої джерела в уряді ФРН, що в Берліні цей візит Меркель не вважають епохальним.
 
Його розглядають радше як буденну поїздку в рамках підготовки до липневого саміту G20 у Гамбурзі.