Напередодні 9 травня ворог значно збільшив кількість обстрілів позицій ЗСУ

04.05.2017
Чим менше днів лишається до святкування Дня Перемоги 9 травня, яке є сакральною датою для кремлівської пропаганди, в тому числі на окупованій частині українського Донбасу, тим більше шаленіють на передовій місцеві бойовики та російські загарбники.
 
Адже в їхній системі «надуманих цінностей» вони протистоять не захисникам України, а нащадкам «нацистів-бандерівців», «фашистам-карателям», не інакше. 
 
Тож уже перші святкові травневі вихідні відзначилися підвищенням інтенсивності ворожих обстрілів, активізацією ворожих снайперів і диверсійних груп.
 
Відтак жоден день травня ще не минув без втрат для ЗСУ: станом на ранок середи відомо про трьох загиблих захисників України, близько двадцяти бійців отримали поранення на різних напрямках східного фронту. 
 
Шістьох поранених воїнів у вкрай важкому стані днями госпіталізували до обласної лікарні ім. Мечникова в Дніпрі.
 
За словами головного лікаря Сергія Риженка, «вихідні дні були важкі», адже у «важких» бійців кульові та мінно-вибухові поранення, всі вони в реанімації. 
 
«Працюємо в екстреному режимі, однак ресурсів і ліків поки вистачає. Усе робимо для того, щоб хлопці вижили, хоча поранення вкрай складні. Ресурсів, ліків, крові вистачає, тільки за ці дні ми перелили крові більше 10 літрів. Усі хлопці надходять iз величезною крововтратою», — каже пан Риженко.
 
Уже після цього коментаря лікаря стало відомо, що минулого вівторка на передовій загинув ще один воїн під Авдіївкою, семеро бійців отримали поранення. 
 
У штабі АТО зазначають, що ворог не лише збільшив кількість обстрілів, а й усе частіше застосовує важке озброєння — переважно міномети калібру 120 мм.
 
Затято гатять по позиціях ЗСУ вже не лише бойовики «ДНР», а й їхні сусіди з терористичної «ЛНР», які останніми тижнями поводилися відносно тихо.
 
Лише впродовж вівторка ворог обстріляв позиції захисників України 63 рази. 
 
На маріупольському напрямку під мінометними обстрілами опинилися не лише Водяне і Красногорівка, а й Гнутове та Славне, на донецькому — позиції біля Авдіївки, район селища Луганське, шахти «Бутівка», Зайцеве, Троїцьке та Невельське.
 
Тобто «географія» обстрілів навіть на неспокійній Донеччині значно розширилася в останні дні. 
 
На Луганщині мінами накрили не лише опорні пункти поблизу Кримського та Новозванівки, а й Катеринівку та Троїцьке. 
 
«Усього було випущено понад 50 мін різних калібрів. Основними «гарячими точками» традиційно були Кримське та Новозванівка, адже саме там було зафіксовано найбільшу кількість ворожих обстрілів», — зазначає речник Міноборони Андрій Лисенко. 
 

ДО РЕЧІ 

Федеральна служба безпеки Росії провела навчання основним методам ведення інформаційної війни проти України журналістів з окупованих територій Донбасу під виглядом форуму в Ростові-на-Дону. 
 
Як повідомив народний депутат, керівник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук, формальним ініціатором проведення «форуму» виступила група депутатів Держдуми Росії.
 
Насправді ж «форум» є продовженням серії заходів ФСБ РФ (попередній такого роду було проведено в середині лютого 2017 року) з розширення цілеспрямованої дезінформаційно-пропагандистської діяльності та навчання «журналістів» «ЛНР/ДНР» основним методам ведення інформаційної війни проти України.
 
Депутат додає, що цього разу тренінги ФСБ були спрямовані на забезпечення інформаційно-психологічного впливу на молоду аудиторію, включно з дітьми. 
 
«Для участі у форумі було направлено представникiв основних телевізійних каналів «ДНР» («Новоросія», «Оплот» та інші), а також т. з. стрімерів, які працюють на російські та проросійські медіа-ресурси на Донбасі», — зауважує Дмитро Тимчук.