Рік мов: в Україні стартують машстабні заході з популяризації німецької

04.05.2017
Понад 50 подій у більш ніж 15 регіонах — така математика Українсько-німецького року мов.
 
У насиченій програмі — фестивалі й програми обміну, музичні турне й освітній конгрес.
 
«Рішення про проведення Українсько-німецького року мов було прийнято в минулому році міністрами закордонних справ України та Німеччини, щоб через 25 років після встановлення дипломатичних відносин також і через мову тісніше звести разом людей обох країн», — говорить посол Федеративної Республіки Німеччина в Україні Ернст Райхель.
 
Сьогодні німецька мова — одна з найпоширеніших у Європі, нею розмовляють понад 90 мільйонів людей. В Україні німецьку вивчають 750 тисяч людей. 
 
Перші проекти в рамках Року мов уже тривають, серед них: «Спільно до мети» для представників національних меншин України, міжнародний відеопроект «Біженці. Минуле і сьогодення» та інтерактивні заходи для вчителів.
 
А офіційно Рік мов відкриється дводенним фестивалем просто неба у центрі Києва восени — 9 та 10 вересня.
 
А відтоді і до літа наступного року в Україні заплановані музичні турне молодих німецьких гуртів, фахові симпозіуми, літні табори для школярів та «Німецький цифровий дитячий університет» — онлайн курси для дітей, побудовані на інноваційних методиках.
 
«Україна посідає 5-те місце у світі за кількістю людей, які вивчають німецьку мову. Для багатьох молодих людей німецька мова — міст до серця Європи та шлях до професійного успіху, — говорить директорка Goethe-Insitut в Україні Беате Кьолер.
 
— Завдяки Українсько-німецькому року мов ми б хотіли розбудовувати цей міст та посилювати інтерес до німецької культури. До того ж ми б хотіли створити можливості для професійного розвитку вчителів німецької мови та менеджерів культури, наприклад через олімпіади та семінари. А також звернутися до широкої аудиторії, адже гасло Українсько-німецького року мов звучить так: «Зроби наступний крок!». І ми сподіваємося, що тисячі українців зроблять цей наступний крок у вивченні німецької мови».
 
Організатори Українсько-німецького року мов — Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини, Посольство Німеччини в Києві, Goethe-Institut в Україні, українські міністерства закордонних справ та освіти і науки.