На нюх та дотик: у Києві можна буквально доторкнутися до творчості Ван Гога та Пікассо

05.05.2017
Від учора у столиці відкрився Kyiv Art Week — міжнародний форум мистецтва — це рiзноманiтнi виставкові проекти, музейні та лекційні програми.
 
Його головною локацією став арт-ярмарок у комплексі «Торонто-Київ», що об’єднує 23 галереї з 5 країн світу і проект «Музей приватних колекцій», у рамках якого представлені роботи художників Пікассо, Індіани, Ліхтенштейна, Хокні. 
 
Спеціальний проект «Відчуй мистецтво» порушує головну заборону всіх музеїв — «мистецтво руками не чіпати!».
 
«Ми хочемо запропонувати глядачу підійти до мистецтва так близько, як це можливо, — говорить куратор, організатор Kyiv Art Week Євген Березницький.
 
— Тому поміщаємо у спеціальні куби найрізноманітніші матеріали: полотно, написане олією, графіку, кераміку і навіть яловичий жир — і пропонуємо торкнутися їх. Так ви дізнаєтеся, які на дотик найвидатніші твори мистецтва — від Ван Гога до Йозефа Бойса. Крім того, ми даємо можливість відчути, в якій атмосфері створювалися роботи: як пахли перці, коли їх писав Девід Хокні, і лілеї Вінні Реунова, що відчував Максим Мамсіков, коли писав море, як шумить Нью-Йорк у знаменитій роботі Роберта Індіани Love».
 
Перейнятися атмосферою, в якій творили картини, можна завдяки, зокрема,  навушникам і спеціальним колбам, які імітують запахи. На «творчості» Василя Кандинського, відтвореній творчою групою Playtronica, можна буде навіть зіграти.
 
«Кандинський говорив, що колір — це клавіші, і навіть описував сполучення форм і кольорів, — розповідає Олександр Пас, засновник проекту Playtronica. — Блакитний схожий на звуки флейти, синій — віолончелі, зелений — скрипки, білий — пауза. Кандинський, по суті, хотів перетворити живопис на музику. Завдяки сучасним технологіям ця ідея стала можливою, і на KyivArtWeek ви зможете доторкнутися до роботи видатного художника і почути, як вона звучить». 
 
Окрема зона спеціального проекту виділена для творчості. Просто  на стіні можна  намалювати один натюрморт у стилі кубізму, а потім послухати лекцію про історію мистецтва, на якій спробувати за півгодини розібратися у тому, що таке сучасне мистецтво і чому його варто полюбити.