До Еміратів хочуть прибуксирувати айсберг з Антарктики

05.05.2017
До Еміратів хочуть прибуксирувати айсберг з Антарктики

Айсберг, що прибився до берегів Канади.

Сади замість пустелі й табуни туристів — таку давню ідею реанімувала екологічна фірма з Дубаю National Advisor Bureau Limited.
 
Підприємці з Об’єднаних Арабських Еміратів хочуть створити оазис у пустелі завдяки айсбергу, який збираються прибуксирувати з Антарктики, повідомила місцева газета «Гульф Ньюс».
 
Представник фірми Абдулла Мухаммед Сулейман Аль-Шехі повідомив виданню, що програма транспортування айсберга з Антарктики до узбережжя емірату Ель-Фуджайра розпочнеться на початку 2018 року, а буксирування льодової гори буде тривати 12 місяців.
 
Він не подав технічних подробиць цієї процедури, але повідомив, що за розрахунками до узбережжя Еміратів після всіх втрат по дорозі буде доставлено 80 млрд. літрів свіжої питної води, чого достатньо для задоволення потреб одного мільйона мешканців впродовж п’яти років (населення Еміратів — 9 мільйонів осіб).
 
Води з айсберга також має вистачити для перетворення пустельного східного емірату Ель-Фуджайра на квітучий сад. 
 
Айсберг біля узбережжя пустелі також має привабити туристів. На промо-ролику проекту на льодовій горі і поблизу неї навіть видно полярних ведмедів та пінгвінів.
 
Втрати льоду внаслідок транспортування трасою завдовжки понад 12 тисяч кілометрів мають бути незначними, оскільки 80% айсберга перебуває під водою, а 20% надводної частини добре відбивають сонячне проміння. 
 
Уряд ОАЕ наразі не коментує цей проект, бо ідея не нова.
 
Раніше ця ж компанія планувала провести водопровід  дном Перської затоки, по якому до Еміратів мала надходити вода з гірських рік Пакистану. Проект так і не реалізували до цього часу. 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Льодова гора «сама прийшла»
 
До узбережжя в канадській провінції Ньюфаундленд прибився айсберг, який спричинив масовий наплив туристів, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
І «гість» --  великий, бо айсберг, об який розбився «Титанік», у порівнянні з ним, мов миша проти слона.
 
На автошляху біля міста Ферріленд утворилися затори, бо фотографи - аматори і професіонали - зупиняли автівки, щоб сфотографувати крижану гору, яка нависла над сушею.
 
Цей район біля узбережжя Ньюфаундленда і Лабрадора відомий як «айсбергова алея» завдяки великій кількості криги, що припливає кожної весни з Арктики.
 
Ці айсберги часто закуті в морську кригу, яка може триматися до початку літа. Основна маса айсбергів залишається під водою, тому багато з них біля узбережжя застрягають.
 
Це дає можливість туристичним компаніям організовувати тури для охочих побачити айсберги зблизька, сказав директор місцевої турагенції.